Samuel Vos (11) doneert zijn haar aan Stichting Haarwensen

Groningen - De 11-jarige Samuel Vos uit Groningen heeft zijn haar gedoneerd aan Stichting Haarwensen. Hij moest hiervoor gedurende 2 jaar zijn haar laten groeien.

Stichting Haarwensen maakt pruiken van echt haar voor kinderen die door medische behandelingen of een andere vorm van alopecia (kaalhoofdigheid) in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. “Op mijn vorige school had iemand anders ook zijn haar gedoneerd”, vertelt Samuel, die in groep 7 van basisschool De Petteflet zit. “Dat vond ik zo goed dat ik dat ook wilde.”

30 centimeter

Stichting Haarwens stelt wel enkele eisen aan het haar. De belangrijkste: de lengte. Die moet minimaal circa 30 centimeter zijn. Om het haar zo lang te krijgen moest Samuel het 2 jaar laten groeien. Niet gemakkelijk voor een jongen. “Soms dacht ik eraan om het eerder af te knippen. Maar dan zei ik tegen dat ik door moest gaan. Ik vond het wel vervelend dat ik een paar keer voor een meisje werd aangezien.” Maar hij hield vol, hetgeen zijn ouders – die meteen achter zijn idee stonden – van trots vervult.

Lange vlecht

Uiteindelijk liet Samuel bij Kapsalon Faya een 28 centimeter lange vlecht afknippen. Om deze vervolgens per post naar Stichting Haarwensen te sturen. “Ik hoop dat meer kinderen dit gaan doen. Ik heb ook een heel leuk bedankbriefje van Stichting Haarwensen gekregen”, besluit Samuel, die nu ‘gewoon'een kort koppie heeft.