Burgemeester bezoekt 100-jarige oud-rector Hobbelt

Groningen - Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen heeft maandag de in woonzorgcentrum De Brink in Helpman woonachtige Arend Jan Hendrik Jan Hobbelt bezocht.

Groningens eerste burger bezocht Hobbelt om hem - ietwat verlaat - de felicitaties over te brengen van het gemeentebestuur. Hobbelt vierde zondag 24 januari zijn honderdste verjaardag. Arend Jan Hendrik Jan Hobbelt werd op 24 januari 1916 geboren op een pachtboerderij van kasteel Twickel nabij Borne. Op de basisschool bleek al dat Hobbelt goed kon leren. Hij doorliep met veel succes het gymnasium en ging daarna Frans studeren in Groningen. In 1947 – na een onderbreking door de Tweede Wereldoorlog – legde hij zijn doctoraal examen af. Nog datzelfde jaar volgde zijn eerste aanstelling als leraar Frans aan de Rijks HBS in Ter Apel. In 1949 gevolgd door een aanstelling aan de Eerste Christelijke HBS in Groningen. In 1962 werd hij bovendien rector van het gemeentelijk avondlyceum. In 1964 werd hij rector van de Tweede Christelijke HBS. Onder zijn leiding werd de school in 1968 fors uitgebreid. De naam veranderde in Augustinus College. De mavo, havo en het atheneum werden geïntegreerd en het aantal leerlingen steeg van 500 tot meer dan 1200.

Frankrijk

De kennis van en liefde voor Frankrijk benutte Hobbelt door voor zijn leerlingen - op vrijwillige basis - reizen naar Parijs te organiseren. Hobbelt nam op 65-jarige leeftijd afscheid als rector en werd een jaar later onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Na zijn pensionering gingen Hobbelt en zijn echtgenote elk jaar met de caravan naar Zuid-Frankrijk. De laatste vakantie was negen jaar geleden. Hobbelts echtgenote overleed acht jaar geleden, op 94 jarige leeftijd. Hobbelt woonde tot voor kort nog zelfstandig. Hij woont pas enkele weken in De Brink.