Deelnemers Humanitas-project Home-Start gecertificeerd

Groningen - Jeugdverpleegkundige Desiree van Lieshout heeft vrijdag in het Centrum voor Jeugd en Gezin in de Groninger Oosterparkwijk certificaten uitgereikt aan 4 deelnemers van de training van het Humanitas-project 'Home-Start'.

Deze vrijwilligers hebben gedurende 5  weken kennis opgedaan over hoe zij ouders kunnen ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Samen met een groep van ruim 40 andere vrijwilligers, die inmiddels actief zijn binnen het project, staan ze klaar om gezinnen te ondersteunen.

Steun bij de opvoeding

In het project 'Home-Start' bieden vrijwilligers van Humanitas ondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact aan ouders met tenminste 1 kind tot 7  jaar. Gezinnen geven zelf aan op welk vlak zij ondersteuning wensen. De rol van de vrijwilligers kan worden beschouwd als die van iemand die je tijdelijk steunt om je door een lastige periode te helpen.

Getrainde vrijwilligers

De vrijwilligers die actief zijn binnen het project hebben  ervaring als ouder of zijn op een andere wijze nauw betrokken bij jonge gezinnen. Mede dankzij de training beschikken zij over sociaal pedagogische vaardigheden, die ze bijvoorbeeld aan kunnen wenden om het zelfvertrouwen van de ouders te vergroten en hun sociale relaties te versterken. De training bestaat uit 5  bijeenkomsten waarin thema’s als grenzen en verantwoordelijkheden van de vrijwilliger en de aansluiting bij de behoeften van het gezin aan de orde komen. De vrijwilligers nemen de taken van ouders niet over maar zoeken samen naar mogelijkheden en oplossingen.

Vrijwilliger kan veel beteken

Desiree van Lieshout, jeugdverpleegkundige met jarenlange ervaring in de Korrewegwijk: “Ik wijs ouders geregeld op de mogelijkheden van het project Home-Start wanneer het allemaal even te veel lijkt te worden. Juist als de eigen familie niet beschikbaar is of wanneer buren niet kunnen bijspringen kan een vrijwilliger veel betekenen.” Gezinnen die behoefte hebben aan steun bij de opvoeding kunnen zich aanmelden bij Humanitas.