Ambulancezorg Groningen lanceert app voor kindermedicatie

Groningen - Ambulancezorg Groningen heeft donderdag een app voor kindermedicatie ontwikkeld. Deze app is een digitale variant van de verschillende prikboeken die in Nederland worden gebruikt.

'De applicatie draagt bij aan verbetering van de zorg, doordat onze ambulanceverpleegkundigen hierdoor gemakkelijker en efficiënter de juiste dosering van de noodzakelijke medicijnen voor kinderen kunnen bepalen', stelt Ambulancezorg Groningen in een persbericht. 'Naast digitale dosisberekeningen kunnen ook bijsluiters worden geraadpleegd.' De app is gebaseerd op het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA) en kan worden gebruikt door alle ambulancemedewerkers in Nederland.

Medicatiedosering

In het LPA is de medicatiedosering voor volwassenen en kinderen vastgelegd. Voor volwassenen is in de meeste gevallen een vaste medicatiedosering voorgeschreven, maar bij kinderen is de dosering voorgeschreven per kilogram/ lichaamsgewicht. De leeftijd of gewicht van het kind bepaalt hiermee de medicatiedosis. De concentratie van medicatie per milliliter, die gebruikt worden binnen de ambulancehulpverlening, is vaak te hoog voor direct gebruik bij kinderen. Daarom dient medicatie eerst verdund te worden, waardoor de concentratie per milliliter wordt verlaagd.

Berekeningen

Tot donderdag moest de ambulancemedewerker zelf berekenen, gebaseerd op de voorgeschreven dosering en verdunning, welke dosis gegeven moet worden. Omdat dergelijke berekeningen in stressvolle situaties moesten worden gemaakt, nam Ambulancezorg Groningen het initiatief deze berekeningen te digitaliseren. De ambulancemedewerker kan voortaan zijn volledige aandacht op de patiënt kan richten. De app is te downloaden in de App store, Google Play store en Windows store. Meer informatie: www.ambulancezorggroningen.nl/kindermedicatie