Waarom zo'n haast FC Groningen?

Groningen - FC Groningen en trainer Erwin van de Looi hebben de intentie uitgesproken om met elkaar door te gaan. Het merendeel van de supporters vindt dat geen goed idee.

Door Wim Masker

Het spel van FC Groningen is dit seizoen vaak niet om aan te zien. Er wordt soms eindeloos traag gecombineerd en niet zelden in achterwaartse richting. ‘Tikkie-takka' met Sergio Padt als eindstation. Het Groningse publiek eist geen hogeschoolvoetbal. Het wil strijd en initiatief. Duels die met volle overtuiging worden aangegaan. Voldoende bezetting voor het doel van de tegenstander en niet steeds weer die eenzame spits.

Geen verbetering

Na 2 saaie laatste jaren onder Ron Jans, een kortdurende opleving onder Pieter Huistra en daarna weer 2,5 jaar lelijk voetbal onder dezelfde Huistra en Robert Maaskant hoopte het publiek dat het voetbal onder Van de Looi beter zou worden. De oud-speler beloofde het publiek bij zijn presentatie aanvallender spel, maar heeft dat onvoldoende kunnen waarmaken.

Successen

Van de Looi zorgde in zijn eerste 2 jaar wel voor successen. In het eerste seizoen won FC Groningen na een indrukwekkende eindsprint met aantrekkelijk countervoetbal de play-offs. Vorig seizoen ging FC Groningen na de winterstop leuker spelen door de tussentijdse komst van Simon Tibbling en Albert Rusnák. Dat resulteerde niet in meer punten, maar wel in veel meer goals: 30 om 19! En uiteindelijk in de eerste prijs in de clubgeschiedenis: de KNVB-beker.

Andere mening

De successen ten spijt ziet het publiek dolgraag een andere trainer voor de groep. Leuker gaat het niet worden onder Van de Looi, is de breed gedragen overtuiging. De clubleiding is een andere mening toegedaan. Waarom? De coach heeft wel degelijk aanvallende intenties. Van de Looi is ook een trainer die een elftal gedurende het seizoen via trainingen steeds beter en aantrekkelijker kan laten voetballen. Dat het dit seizoen vooralsnog minder lukt dan in voorgaande seizoenen wijt de clubleiding mede aan de spelerswisselingen. Diverse spelers hebben zich onder Van de Looi uitstekend ontwikkeld, maar zijn vervolgens verkocht. Het is de clubleiding niet gelukt om gelijkwaardige vervangers te halen voor Eric Botteghin, Tjaronn Chery, Maikel Kieftenbeld – en eerder Richairo Zivkovic en Filip Kostic. Dat de ontwikkeling van Simon Tibbling en Albert Rusnák vooralsnog stagneert, kan niet los worden gezien van het vertrek van Chery en Kieftenbeld.

Onjuist beeld

Menig teleurgesteld supporter denkt ook dat andere clubs veel aantrekkelijker spelen. Dat is slechts bij 2 of 3 clubs het geval, al wekken de bondige samenvattingen in Studio Sport misschien een andere indruk. Ook zijn de verschillen in de eredivisie veel kleiner dan menigeen vermoedt. De subtop is maar een fractie beter dan de clubs uit de onderste zes. Spelers als Tom Hiariej en Yoëll van Nieff zitten niet voor niets ook bij laagvliegers als Cambuur en Excelsior op de bank.

Uitstel beter

Maar kom met deze argumenten niet aan bij de supporters. Om nu al met Van de Looi te verlengen is daarom onverstandig. Wacht met beslissen tot april. Als Van de Looi FC Groningen wel aansprekender voetbal kan laten spelen – zoals de clubleiding verwacht – heeft niemand problemen met een contractverlenging van een jaar. Blijft het tobben, dan is daar onvoldoende draagvlak voor en kunnen beide partijen beter op een nette manier afscheid van elkaar nemen.