Tentoonstelling ‘Gecoverd: 40 jaar Noorderbreedte’ in GRID Grafisch Museum Groningen

Groningen - In GRID Grafisch Museum Groningen wordt vrijdag 29 januari de expositie 'Gecoverd: 40 jaar Noorderbreedte’ geopend. Deze tentoonstelling is van 30 januari tot en met 3 april geopend voor publiek.

Noorderbreedte, een tijdschrift over landschap en leefomgeving in Noord-Nederland, trapt met de expositie in GRID Grafisch Museum Groningen een jubileumjaar af. Het tijdschrift beleeft dit jaar namelijk zijn 40ste jaargang.

226 covers van het tijdschrift

‘Gecoverd: 40 jaar Noorderbreedte’ geeft een overzicht van alle 226 tot nu toe verschenen covers van het tijdschrift. Ruim 20 grafisch ontwerpers, fotografen en kunstenaars bepaalden sinds 1976 het beeld van Noorderbreedte. Verschillende vormgevers is gevraagd bij ‘hun’ covers ander grafisch werk aan te leveren, waarmee ze overeenkomsten of juist variëteit in hun werk kunnen laten zien.

Vrijheid in uitvoeren opdracht

De eerste tien jaargangen werden voor de omslagen schilderijen en ander werk van de Groningse kunstenaar Han Jansen gebruikt. Daarna werd eens in de paar jaar een andere grafisch ontwerper gevraagd de omslagen van het tijdschrift vorm te geven. Zij kregen van Noorderbreedte grote vrijheid in het uitvoeren van de opdracht. Grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel: "Wat ik (…) goed vind is dat je de ontwerpers carte blanche geeft. Dat maakt dat je dubbel nerveus wordt. Zo’n opdracht is veel spannender." Omdat de vormgevers ieder hun eigen techniek toepasten, leverde dat een grote variëteit aan covers op: de ene ontwerper richtte zich op fotografie, de ander benadrukte het grafische aspect.

Grote namen

Noorderbreedte wist jaar na jaar grote namen aan zich te binden. Zo maakten onder meer Max Kisman, Johan van der Keuken, Wim Crouwel, Swip Stolk en Irma Boom voor verschillende jaargangen omslagen. Momenteel verzorgt BW H Ontwerpers de covers, als opvolger van Jelle F. Post.