Ivanka Annot wint George Verberg Stipendium 2015

GRONINGEN - Het George Verberg Stipendium 2015 is toegekend aan Ivanka Annot. Dat heeft wethouder Ton Schroor van Groningen donderdag bekendgemaakt in Academie Minerva.

Het stipendium, dat bestaat uit een prijs van € 10.000, is in 2004 in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te stimuleren zich te ontwikkelen in het buitenland.

Jury

De jury beoordeelde de 15 inzendingen en selecteerde 5 kandidaten om hun inzending te presenteren. Daarbij werd niet alleen gelet op de inhoud van de plannen en de presentatie. Ook de drijfveren van de kandidaten en de te verwachten betekenis en impact van reis en verblijf voor het werk van de jonge kunstenaars speelden een belangrijke rol. De jury bestond uit:
  • George Verberg, naamgever stipendium;
  • Dorothea van der Meulen, dean Academie Minerva;
  • Robin Punt, hoofd Autonome Beeldende Kunst/ Frank Mohr Institute;
  • Cor Groenenberg, docent Autonome Beeldende Kunst;
  • Jacco Oliver, docent Frank Mohr Institute.

Plekken voor vrijdenkers

'Ivanka Annot is op zoek naar plekken voor vrijdenkers', meldt de jury in haar rapport. 'Een duurzame omgeving waar gegeten, gedronken, gemaakt en bovenal ideeën uitgewisseld worden. Vanuit de mentaliteit van de kunsten wil Ivanka haar bijdrage hieraan leveren.' Ivanka’s rondreis zal gaan door Duitsland, Polen, Baltische Staten, Zweden en Denemarken. Tijdens de reis onderzoekt Ivanka hoe in andere landen wordt geleefd naar deze idealen, hoe mensen samenleven en hoe mensen duurzaam werken en leven.

Camper

Het geld van het stipendium wordt ingezet om een camper te bouwen die duurzaam is. De camper wordt ingezet als vervoermiddel, slaapplaats, media-/ artcentre en ontmoetingsplek. Ivanka Annot maakt filmopnames en installaties van haar ontmoetingen. Methoden en ervaringen worden ingezet voor het verder ontwikkelen van het kunstenaarschap en het verder ontwikkelen van duurzame locaties in Groningen.

George Verberg Stipendium

Het George Verberg Stipendium is in 2004 door het stadsbestuur van Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de NV Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden van de bachelor Autonome Beeldende Kunst en masters MFA Painting en MFA Media, Art, Design & Technology (MADtech) van Academie Minerva. De gemeente Groningen wil hiermee de ontwikkelings-mogelijkheden voor jonge, talentvolle kunstenaars versterken.