Groninger sporters naar Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer

Groningen - De Groninger sporters Claire Tan en Maree Dijkema maken deel uit van het dinsdagavond in Arnhem gepresenteerde Youth Olympic Team Netherlands.

Dit team neemt van 12 tot en met 21 februari deel aan de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer. Naast Tan en Dijkema maken ook de voor het Groningse iSkate actieve schaatsers Daan Baks en Louis Hollaar deel uit van de equipe. De 17-jarige alpineskiër Claire Tan wordt door de Nederlandse Ski Vereniging afgevaardigd, de 15-jarige ijshockeyster Maree Dijkema door de Nederlandse IJshockeybond. De door chef de mission Carl Verheijen geleide Nederlandse equipe telt in totaal 13 sporters.

Jeugd Olympische Spelen

De Jeugd Olympische Spelen worden op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten tussen 15 en 18 jaar oud. In 2016 is Lillehammer, na Innsbruck 2012 waar Nederland met 17 sporters deelnam en 7 medailles won, de tweede stad waar de wintereditie plaats gaat vinden. 1100 sporters uit ongeveer 70 landen strijden om de medailles. De vorige zomereditie vond plaats in Nanjing in 2014. De accommodaties van de Olympische Winterspelen 1994 worden zo opnieuw voor een Olympische evenement ingezet.