Studente Christina Lazaros naar finale Miss Eco Netherlands

Groningen - Christina Lazaros uit Groningen hoorde afgelopen week dat ze door is naar de finale van de Miss Eco Netherlands verkiezing: 'Ik ben nog nooit zo dicht bij zo'n grote titel geweest!'

Door Maurice Vos

"Het is altijd al een droom van mij geweest om mee te doen aan zo’n grote missverkiezing. Het duurde ook even voordat ik het echt besefte. En als ik Miss Eco Netherlands misschien echt win... nou... dan ben ik echt helemaal van de wereld!”

Beauty én brains

,,Toen ik zag dat je je aan kon melden voor Miss Eco Netherlands 2016 heb ik dat direct gedaan. Ik heb me gelijk nog meer verdiept in de onderwerpen waar deze missverkiezing over gaat: toerisme, cultuur en milieu. Een miss Eco heeft niet alleen beauty, maar ook brains. Je moet kennis hebben van datgene wat jij moet vertegenwoordigen en promoten. Het lijkt mij een grote eer om deze missverkiezing te winnen, omdat je niet alleen op je uiterlijk beoordeeld wordt, maar ook omdat je je ergens voor moet inzetten.”

Miss Eco Universe

Miss Eco Universe is een nieuwe internationale missverkiezing en werd in 2015 voor het eerst is gehouden. Het doel van de verkiezing is om vertegenwoordigsters van over de hele wereld en diverse culturen samen te brengen en aandacht te besteden aan het milieu, cultuur en toerisme. De internationale organisatie staat onder leiding van Dr. Amaal Rezk, werkzaam bij de Verenigde Naties.

Twee culturen

"Naast het promoten van ecotoerisme houdt Miss Eco Netherlands zich ook bezig met milieubehoud. Ik studeer Rechten in Groningen en wil later graag in Brussel of Straatsburg werken voor milieudefensie in Europa. Ik heb altijd al grote interesse gehad in andere culturen. Ik ben half-Grieks en heb drie jaar op Aegina gewoond, een klein eilandje onder Athene. Dit eiland is erg afhankelijk van toerisme, maar Aegina is niet heel bekend bij toeristen. Het is een prachtig eiland en heeft veel geschiedenis en mooie natuur te bieden. Als ik op vakantie ben vind ik het leuk om het binnenland in te trekken en die plaatsen te bezoeken waar het massatoerisme niet zo snel komt. Het ‘echte’ leven proeven zoals de lokale bevolking dat doet. Dit is ook waar deze missverkiezing voor staat en kan mij daar goed in vinden. Als ik win ga ik naar Egypte om Nederland te vertegenwoordigen. Ik ben ook heel benieuwd naar de ideeën van de meisjes uit andere landen over toerisme, cultuur en milieu. Het lijkt me erg leuk kennis met ze te maken en onze ideeën uit te wisselen.”

Drenthe

"Ik ben opgegroeid in Smilde in Drenthe, een provincie met een rijke natuur wat soms onderkend wordt. De knapzakroutes in Drenthe bijvoorbeeld. Deze routes lopen niet langs toeristische hotspots, maar gaan door bijzondere gebieden waar mensen minder snel komen. Ik zou het een eer, maar ook vooral leuke opgave vinden dit soort ‘vergeten’ plaatsen te promoten.”

Tentamens

"Ik heb eerder meegedaan aan Miss Assen (2013), Queen of the North Netherlands (2014) en Miss TT Festival (2015) en heb hier veel kennis opgedaan die ik graag wil toepassen op Miss Eco Netherlands 2016. Ik wil graag mijn niveau wat betreft missverkiezingen naar een volgende level brengen. Ik denk ook dat ik hier klaar voor ben. Ik heb nu de eerste week als Miss Eco Netherlands finalist erop zitten. Zondag is de finale. Ik heb het ontzettend druk met leren voor mijn tentamens, maar in mijn hoofd ben ik toch vooral bezig met de missverkiezing.”