Josquin Desprez met 'Missa Gross Sehnen' in Pelstergasthuiskerk

Groningen - Het Groninger ensemble Josquin Desprez voert zaterdag 23 januari de Miss Gross Sehnen op in de Pelstergasthuiskerk in Groningen.

Deze 4-stemmige mis werd circa 1460 vastgelegd in een van de Trent Codices, 7 omvangrijke koorboeken die de belangrijkste bron vormen van polyfone vocale muziek uit de periode 1440-1460. Een opvallend element in deze verzameling vormt een groep missen, die een Duits Lied als uitgangspunt hebben. Van deze groep maakt de Missa Gross Sehnen deel uit.

Geen componist vermeld

In de boeken staat geen componist vermeld. De toonaangevende Nederlandse musicoloog Jaap van Benthem heeft het aangedurfd, de mis op naam van Jean Tourout uit te brengen. Velen echter, waaronder Josquin Desprez-leider André Cats, zien hiervoor onvoldoende grond en houden het liever op 'Anonymus'.

Gross Sehnen

De dragende melodie van het 3-stemmige (eveneens anonieme) lied Gross Sehnen dient in alle delen van de mis als geraamte. Geen 2 keer wordt hij echter op dezelfde wijze aangedragen: in stukken geknipt, ritmisch veranderd door soms mysterieuze Latijnse aanwijzingen (canons), uitgerekt tot nauwelijks meer bevattelijke proporties.

Anonieme muziek

Het programma wordt aangevuld met nog meer anonieme muziek uit de 'Trentse Koorboeken' en een aantal van de Duitse Lieder, waarop andere missen werden gebaseerd. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten (à 12,50 euro) zijn verkrijgbaar via andre.cats@gmail.com. Aan de zalen kosten de kaarten 15 euro.