'Copying the World'. Gipskunst 1860-1960 in Universiteitsmuseum Groningen

Groningen - In het Universiteitsmuseum Groningen wordt donderdag 21 januari de tentoonstelling ‘Copying the World’. Gipskunst 1860-1960 geopend.

Het Universiteitsmuseum toont het gebruik van gips voor het vastleggen en verspreiden van kennis. Uit verschillende belangrijke collecties, ook buiten Groningen, zijn bijzondere objecten met bijzondere verhalen te zien.

Gips

Gips was in de 19de eeuw en aan het begin van de begin 20ste eeuw hét materiaal om te gebruiken voor het vergaren en verspreiden van kennis. Nieuw opkomende wetenschappen maakten gebruik van gipsafdrukken, of het nu om (medische) gezichtsreconstructies ging, archeologische vondsten, anatomie, of het uiterlijk van bijzondere stammen in Amerika of Azië. Doel van de gipsmodellen was het vastleggen van specifieke kenmerken en deze te verspreiden onder universiteiten, onderzoekers, scholen, studenten en leerlingen.

Comeback

In de afgelopen 50 jaar is het materiaal gips, en zijn ook de gipskopieën die in de loop der tijd zijn gemaakt, grotendeels genegeerd door de kunstzinnige en wetenschappelijke wereld. Maar het gips maakt een stevige comeback. Gipsen afdrukken en afgietsels blijken opeens bijzondere gegevens te bevatten die de afgelopen decennia bij het origineel zijn verdwenen, door bijvoorbeeld beschadiging of vervuiling (zure regen). Oorlogsgeweld heeft er soms zelfs voor gezorgd dat originele zaken verloren zijn gegaan en alleen het gipsafgietsel bewaard is gebleven.

Opening

De tentoonstelling wordt geopend door hoogleraar kunstgeschiedenis Ann-Sophie Lehmann en directeur Stephan van Galen van het Bureau van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit vindt plaats om 16.30 uur in het Academiegebouw. Aansluitend wordt de tentoonstelling in het Universiteitsmuseum bezocht. De expositie is van vrijdag 22 januari tot en met 2 oktober van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.