Praedinius Gymnasium debatteert in NK-finale over bombardementen ISIS

Groningen - Het Praedinius Gymnasium uit Groningen is 1 van de 30 vo-scholen die zich hebben geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op zaterdag 23 januari.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/ vwo. De competitie wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben", stelt voorzitter Roderik van Grieken.

Stellingen

400 havo-/ vwo-scholieren verzamelen zich zaterdag 23 januari op Universiteit Utrecht om elkaar verbaal te lijf te gaan. De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke improvisatiestellingen: 1 improvisatiestelling zal op de finaledag door televisiemaker en debatliefhebber Jort Kelder worden aangekondigd. De scholieren zullen onder andere debatteren over de volgende (voorbereide) stellingen:
  • Nederland moet deelnemen aan de bombardementen tegen ISIS in Syrië;
  • arme landen moeten de basisscholing van allen verkiezen boven de universitaire scholing van enkelen;
  • de overheid moet religieuze instellingen, waar extremistisch gedachtegoed openlijk wordt gepredikt, sluiten.