Lezing over verzetsstrijdster Selma van Hasselt op Holocaust Memorial Day

Groningen - Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) hebben voor Holocaust Memorial Day (27 januari) een lezing georganiseerd rond het jaarthema 'Verzet'.

Hierin staat het verhaal van de joodse vrouw Selma van Hasselt (1920-1945) centraal. De 21-jarige Selma weigert haar geest te laten breken door de Duitse bezetter en sluit zich aan bij het gereformeerde verzet. Met geblondeerd haar en vervalst persoonsbewijs, reist ze met de trein door heel Nederland om onder andere de illegale krant Trouw te verspreiden. Per toeval wordt ze op 28 januari 1944 op het station in Arnhem gearresteerd. Tijdens de verhoren laat Selma, ondanks de zware mishandelingen, niets los. Op 8 januari vertrekt ze naar kamp Westerbork, vanwaar ze een maand later op transport moet naar het oosten. Vlak voor haar vertrek weet ze nog snel een afscheidsbrief te schrijven.

Rob van Hasselt

Rob van Hasselt beschreef de geschiedenis van zijn achterachternicht Selma van Hasselt in het boek 'Afscheid in Malchow' en andere bijna vergeten verhalen (2014).  Hij geeft op Holocaust Memorial Day in Groningen een lezing over Selma. Dr. Stefan van der Poel, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgt een inleiding. Plaats van handeling is Synagoge Groningen.  Aanvang: 14:30. Entree: 5 euro. Aanmelden (gewenst): info@ovcg.nl.