Jonge Socialisten testen toegankelijkheid winkels Herestraat

Groningen - De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) hebben donderdag de toegankelijkheid van winkels in de Herestraat getest.

Ze deden dit op dezelfde dag dat er in de Tweede Kamer gedebatteerd werd over het VN-verdrag voor mensen met een handicap, ruim 12 jaar geleden gesloten. Nederland heeft het verdrag nog niet geratificeerd. "Dat is bizar", stelt voorzitter Reinder Reinders. "Hierdoor zijn bijvoorbeeld winkeliers nog steeds niet verplicht om hun winkel rolstoelvriendelijk te maken. Er wordt aldoor gesteld dat dit een te grote kostenpost voor de ondernemer zou zijn." De Jonge socialisten vinden dit een egoïstisch en onjuist argument. "Iedereen zou overal naar binnen moeten kunnen, ongeacht zijn beperking", meent Reinders. "We snappen het probleem wel", vervolgt hij, "men is zich niet bewust van de obstakels die mensen in bijvoorbeeld een rolstoel tegenkomen, omdat ze het zelf nooit ervaren. Maar probeer maar eens een dag in een rolstoel rond te rijden, je zal je verbazen."

Stickers

Om aandacht te vragen voor dit probleem hebben de Jonge Socialisten stickers meegenomen. Op winkels die in hun ogen goed toegankelijk zijn, hebben ze een sticker op de ruit geplakt. De Jonge Socialisten willen op deze manier winkeliers aanmoedigen die de kleine moeite hebben genomen om drempels weg te halen, zodat iedereen op eigen kracht binnen kan komen. "Gelukkig is het grootste gedeelte van de Herestraat goed te betreden in een rolstoel. Sommige winkels zijn helaas onmogelijk binnen te komen", besluit Reinders.