Pop Media Prijs 2015 voor Rutger Geerling

Groningen - Hogeschool Inholland heeft de 22ste Pop Media Prijs uitgereikt aan fotograaf Rutger Geerling. De prijsuitreiking vond donderdagmiddag plaats tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. 

De Pop Media Prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500, dat door Hogeschool Inholland beschikbaar wordt gesteld. Eerdere winnaars van de Pop Media Prijs zijn onder anderen Jip Golsteijn, Tom Engelshoven, Anton Corbijn, Martin Bril, VPRO’s 3voor12, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, Leo Blokhuis, Jan van der Plas, Sander Donkers, Eric Corton, DWDD Recordings, Saul van Stapele, Mark van Bergen en Mary Go Wild.

Rutger Geerling

Rutger Geerling heeft als fotograaf als geen ander de grootste bloeitijd van de Nederlandse popmuziek vastgelegd. Hij reist het hele jaar door de wereld af om gigantische EDM-festivals vast te leggen en als hij daar een helikopter bij nodig heeft, inmiddels een bekend instrument in zijn werk, dan staat die klaar. In oktober 2015 kwam zijn eerste fotoboek ‘This is my Church’ uit, met daarin de hoogtepunten uit zijn fotografie op feesten en festivals.

Jury

De jury schrijft: ‘Geerling begon gewoon hier op Rotterdamse hardcore feestjes. De zaaltjes werden hallen, de hallen sportvelden en de sportvelden stadions. Geerling groeide mee. Ook met de Nederlandse dj’s als Tïesto en Armin van Buuren’. En: ‘Het midden in de euforie van feestende mensen - die zich laten gaan op vaak hard dreunende beats – vastleggen van een enkeling is bepaald niet makkelijk. Maar Geerling is er net zo vaardig in als het in 1 beeld vangen van duizenden feestgangers tegelijk.' De jury bestond dit jaar uit Gijsbert Kamer, Wilbert Mutsaers, Mark Deuze, Hanna Vink, Tim Knol en de winnaar van de Pop Media Prijs 2014: Atze de Vrieze.

Pop Media Prijs

De Pop Media Prijs heeft als doel de Nederlandse popjournalistiek in de breedste zin van het woord te stimuleren. De prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van de winnaar, waarbij vooral wordt gekeken naar bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. Kandidaten zijn individuen, of in een enkel geval initiatieven of projecten vanuit alle geledingen van de media. Hierbij gaat het in alle gevallen om publicaties met als onderwerp popmuziek. De andere genomineerden waren online magazine Noisey en Funx-DJ Fernando Halman.