Presentatie Nederlandse vertaling roman Jaroslav Rudiš in Groningen

Groningen - In het Honorair Consulaat van de Tsjechische Republiek wordt donderdag 21 januari de Nederlandse vertaling van de roman 'Het einde van de punk in Helsinki' van Jaroslav Rudiš gepresenteerd.

Jaroslav Rudiš gaat bij die gelengeheid in gesprek met zijn vertaler Edgar de Bruin en Sander Brouwer, docent Slavische Talen en Culturen aan de RUG.

Jaroslav Rudiš

De Tsjechische schrijver Jaroslav Rudiš is een gevestigde naam in zijn thuisland. Hij leeft als kunstenaar in Berlijn en Praag, waar hij werkt als schrijver, journalist, acteur en muzikant. Hij verkent de Tsjechische kunstwereld als geen ander. Zo speelt hij bijvoorbeeld ook in de Kafka Band, een Tsjechische punkband.

Literatuurprijs

Rudiš won in 2002 de Jiří Orten Award, de belangrijkste literatuurprijs in Tsjechië, voor Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn). Zijn graphic novel Alois Nebel is in 2011 verfilmd en won de European Film Award voor beste animatiefilm.

Het einde van de punk in Helsinki

Voor Konec punku v Helsinkách (Het einde van de punk in Helsinki) putte Rudiš uit zijn ervaringen in de punkscene van de jaren '80 in Tsjechoslowakije en Oost-Duitsland. Het is een roman over gebroken relaties, onophoudelijk verlangen en gemis, en over een wereld die op allerlei gebieden aan veranderingen onderhevig is. Een roman over punk, dat ook een totalitair regime kan trotseren. Een roman die terugblikt zonder te vervallen in nostalgie, maar ook constateert dat de huidige tijd allerlei tekortkomingen kent.

Sid en Nancy

Het is de tijd van de DDR. Ole, bijgenaamd ‘Sid’, is 17 jaar en vormt samen met zijn vriend Frank de band Automat. In 1987 reizen de vrienden af naar het communistische Tsjechoslowakije om een optreden van de beroemde punkband Die Toten Hosen bij te wonen. Tijdens dit concert ontmoet ‘Sid’ de Tsjechische ‘Nancy’. ‘Nancy’ groeit op in Tsjechoslowakije. Door middel van primitieve en rauwe dagboekaantekeningen laat ze de wereld kennismaken met het moeizame leven van een buitenbeentje onder het communisme van de jaren '80, in een streek die bovendien getroffen is door de ramp van Tsjernobyl. Nu, jaren later, runt Ole een café in een grote stad in het oosten van Duitsland. Hij wordt voortdurend geplaagd door allerlei herinneringen uit zijn punkverleden en de ontmoeting met ‘Nancy’ begint hem parten te spelen. Het einde van de punk in Helsinki is de eerste roman van Rudiš die in het Nederlands verschijnt. Het boek verscheen al in Duitsland, Finland, Polen en Frankrijk.

Boekpresentatie

De boekpresentatie duurt van  17.00 tot 19.00 uur. Het Honorair Consulaat van de Tsjechische Republiek is gevestigd in het Hampshire Hotel – Groningen Centre in Groningen. De presentatie wordt in het Engels gegevens. 'Het einde van de punk in Helsinki' ISBN: 9789491737169