Kopperprent 2016 Grafisch Centrum Groningen

Groningen - Het Grafisch Centrum Groningen heeft traditiegetrouw op Koppermaandag, het drukkersfeest op de eerste maandag na Driekoningen, een prent uitgeven.

Deze Kopperprent is, zoals ieder jaar, een reproductie van een schilderij van een lid van De Ploeg. De Kopperprent van 2016 toont ‘Het kerkje te Breede' van Ekke Kleima, een schilderij dat het Groninger Museum in bruikleen heeft van Stichting De Ploeg.

Ekke Kleima

Ekke Kleima (1899-1958) behoort tot de minder bekende leden van De Ploeg. Net als een aantal andere Ploegleden was hij leraar van beroep: hij gaf wis- en natuurkunde, mechanica en boekhouden aan de Rijks-H.B.S. in Warffum, het tegenwoordige Hogeland College. Kleima verhuisde in 1930 naar Warffum, waar hij een atelierwoning liet bouwen door mede-Ploeglid Job Hansen, op de hoek van de Oosterstraat en de Juffer Marthastraat. Veel van zijn schilderijen laten het dorp Warffum en omgeving zien. Het veertiende-eeuwse kerkje van Breede, waar Kleima vanaf zijn huis in een half uurtje naartoe kon wandelen, gaat tegenwoordig 's zomers bijna helemaal schuil achter de bomen die Kleima rond 1939 in volle bloei schilderde. Het is de tweede keer dat er een Kopperprent wordt uitgegeven met een werk van Kleima.

Voor lezers Gezinsbode

De Kopperprent wordt ook dit jaar aan de lezers van de Groninger Gezinsbode te koop aangeboden. De prent kan besteld worden door de bon die woensdag in de papieren versie van de Gezinsbode verschijnt ingevuld naar het Grafisch Centrum Groningen te sturen (Warmoesstraat 41, 9724 JJ Groningen). De prent is ook te bestellen via de website van het Grafisch Centrum: www.grafischcentrumgroningen.nl. Een losse prent kost 22 euro. Een ingelijste versie in een blankhouten lijst met passe-partout kost 77 euro. Het formaat van de afbeelding is 47,5 bij 40 centimeter en van de ingelijste versie, inclusief passe-partout, 66 bij 57 centimeter. Iedereen die ingeloot wordt voor de prent krijgt bericht; aangezien het inlijsten veel tijd kost, kan het wel even duren voor ze af te halen zijn. De prent (niet ingelijst) kan ook tijdens de open dag van het Grafisch Centrum op zaterdag 16 januari tussen 11.00 en 15.00 uur opgehaald worden.

Sinds 1966

Het Grafisch Centrum biedt lezers van de Groninger Gezinsbode sinds 1966 een prent aan naar een schilderij van een Ploegschilder met een typerende kleurrijke Groningse voorstelling. Aan bod zijn geweest: Jan van der Baan (een van de oprichters van het Grafisch Centrum), Jan van der Zee, Jan Altink, Johan Dijkstra, Hendrik Werkman, George Martens, Job Hansen, Ruurd Elzer, Jan Wiegers en Jannes de Vries.