Botsing ambitieuze FC's in Euroborg

Groningen - Als de weers- en terreinomstandigheden het toelaten, hervat FC Groningen zondag in Euroborg de competitie tegen FC Utrecht. Een botsing tussen 2 ambitieuze clubs.

Door Wim Masker

FC Groningen verloor dit seizoen al 2 keer in Utrecht. In de competitie vrij kansloos met 2-0 en voor de beker na verlenging met 5-3. In beide wedstrijden had de ploeg van trainer Erwin van de Looi moeite met de speelwijze van de Utrechters. Trainer Erik ten Hag laat zijn ploeg al vanaf de seizoenstart met 2 spitsen spelen: Sébastien Haller en Nacer Barazite. Mocht Haller, voor wie veel belangstelling bestaat, vertrekken dan neemt Ruud Boymans zijn plaats in. De Limburger moest vanwege een blessure een groot deel van de eerste competitiehelft laten schieten. Achter beide spitsen zijn het talent Bart Ramselaar (19) en de ook nog maar 21-jarige vormgever Yassin Ayoub bezig aan een sterk seizoen.

Letschert

Ook opvallend goed op dreef is ex-FC Groninger Timo Letschert. Sinds zijn gedwongen vertrek heeft de fysiek en technisch sterke verdediger naar eigen zeggen zijn leven verbeterd. Letschert (21), die eerder problemen kende bij Heerenveen, is de belangrijkste speler in de verdediging bij FC Utrecht.

Sørloth

Alexander Sørloth maakt zondagmiddag vrijwel zeker zijn debuut in de basiself van FC Groningen. De lange Noor krijgt in de spits waarschijnlijk ondersteuning van Michael de Leeuw. Afgaande op de berichtgeving zou voor Hedwiges Maduro een plaatsje centraal in de verdediging ingeruimd worden. Of dat verstandig is tegen het spitsenduo Haller-Barazite valt te bezien. Maar misschien kiest Van de Looi voor een centraal trio met Maduro als vrije verdediger. Op zichzelf is de positie van centrale verdediger niet nieuw voor Maduro. De routinier heeft er vaker gespeeld. Zowel bij Ajax als in zijn Spaanse tijd.

Uitgedund

In navolging van Martijn van der Laan is nu ook Tom Hiariej door FC Groningen aan Cambuur verhuurd. Voor Hiariej was het perspectief op een basisplaats verder geslonken, doordat Johan Kappelhof een prima indruk had achtergelaten als verdedigende middenvelder. Met het vertrek van Hiariej komt de A-selectie voorlopig weer op 22 man. Met alleen nog (na)competitiewedstrijden te gaan, dreigde de selectie te groot te worden.

FC Utrecht

Ook FC Utrecht heeft de winterstop benut om zijn selectie in te krimpen. Drie spelers hebben de club verlaten. Mark Diemers – hij speelde nog twee jaar in FC Groningen A1 – werd verhuurd aan De Graafschap, Kristoffer Peterson aan Roda JC, terwijl Adam Sarota het seizoen afmaakt bij Go Ahead Eagles.