David Bowie's 'China Girl' op carillon Martinitoren

Groningen - Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt dinsdag 12 januari het nummer 'China Girl' op het carillon van de Martinitoren in Groningen. Hij doet dit tijdens de gebruikelijke marktbespeling tussen 12.00 en 13.00 uur. Dit in verband met het overlijden van de veelzijdige popmuzikant.

De Boer heeft zaterdag in samenwerking met Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland de automatische speeltrommel van het carillon van de Martinitoren verstoken. Dit was enkele dagen later dan gepland; een gevolg van ijsafzetting op klokken- en klepeldraden.

David Bowie

Bij het versteken van de speeltrommel hebben de kerstmelodieën plaatsgemaakt voor 4 nieuwe melodieën. Daarbij werd het lied 'China Girl' van David Bowie gekozen als het 'halfuurspel'. Dit naar aanleiding van de expositie 'David Bowie is' in het Groninger Museum. Vandaag werd echter bekend dat Bowie zondag is overleden. "Hierdoor krijgt de trommelversteek van zaterdag op de Martinitoren een opmerkelijk tintje. Wij willen op deze manier de beroemde rocklegende eren", meldt Stichting Martini Beiaard Groningen.

George Böhm

Op het volle uur klinkt nu het ‘Ach wie flüchtig, ach wie nichtig’ uit de orgelbewerking van George Böhm. Het 'kwartierspel' is het oude Groninger volksliedje Sniklaidje: ‘Snikkekomt van Stad’. En op een kwartier voor het hele uur muziek van Johann SebastiaanBach, een fragment uit de Allemande van de Franse Suite. https://youtu.be/E_8IXx4tsus