Kunst achter de ramen bij Vindicat

Groningen - Vindicat en Sikkom maken de stad Groningen samen wat mooier. ‘Hoewel, dat klinkt erg pretentieus', weten ze. ‘Samen fleuren we de Grote Markt en het pand van Vindicat een beetje op. Dat zeker.'

Studentenvereniging Vindicat en stadsblog Sikkom hangen 5 grote foto's van een stadsfotograaf achter de 'geblindeerde' ramen van het Vindicatpand aan de Grote Markt. ‘Het is de start van een doorlopende expositie. Om de drie maanden komt er werk van een andere Stadse kunstenaar te hangen', melden beide partijen.

Column op Sikkom

Het idee om een expositieruimte te maken van de ruimte achter de geblindeerde ramen ontstond na de column 'Vindicat heeft geblindeerde poep aan de stad' op Sikkom, gepubliceerd in december 2014. De studenten waren niet zo blij met de column, maar waren dat evenmin de geblindeerde ramen. Echter, de student waren aan handen en voeten gebonden: de geluidsdichte wand, die de ramen blindeert, is nodig om geluidsoverlast tegen te gaan. “Dus vroeg Vindicat of we niet samen iets konden bedenken om de pontificale ramen in het hart van de stad wat vrolijker te maken”, vertelt Willem Groeneveld van Sikkom. “Dat is niet zo heel ingewikkeld. De ramen lenen zich uitstekend voor een kleine expositieruimte. En er zijn genoeg Groningse kunstenaars die daar gebruik van willen maken, blijkt als we een oproep plaatsen waarin we zoeken naar geschikte Groningse kunst voor achter de ramen.”

Wim Mijlof

Uit alle inzendingen hebben Vindicat en Sikkom samen één kunstenaar gekozen voor de eerste expositie van drie maanden: Wim Mijlof/ Loflife. ‘Wim is stadsfotograaf en heeft een enorm talent om het juiste moment vast te leggen op de gevoelige plaat', weten de studenten en Sikkom. ‘Zijn foto's zijn een combinatie van portretten en typische stadse verschijningen, altijd vastgelegd in een boeiende compositie, gekenmerkt door een uitstekende timing.' Mijlofs foto's blijven 3 maanden hangen. Daarna wordt de ruimte vrij gemaakt voor een nieuwe kunstenaar. Na afloop van de expositieperiode worden de doeken geveild voor het goede doel via Vindicat.

Opening

De foto-expositie wordt donderdag 14 januari om 15.00 uur geopend. Daarbij wordt geproost op het nieuwe jaar en het begin van de doorlopende expositie om de stad iets meer kleur te geven. Wie in aanmerking wil komen om Wim Mijlof op te volgen, wordt uitgenodigd een mail met voorbeelden van zijn of haar werkte sturen naar: willem.groeneveld@ndcmediagroep.nl.