Joe Alper & Bowie by Hanekroot in Noorderlicht Fotogalerie

Groningen - In de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen worden vrijdag 15 januari 2 tentoonstellingen vol muziekfotografie geopend.

De Amerikaan Joe Alper legde in de roerige periode van de burgerrechtenbeweging vele jazz en folk grootheden vast, waaronder een jonge Bob Dylan. Gijsbert Hanekroot toont een selectie foto’s die hij maakte van David Bowie in de jaren '70.

Joe Alper

De Verenigde Staten stonden in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw in het teken van de Civil Rights Movement: een burgerrechtenbeweging om zwarte Amerikanen dezelfde rechten te geven als de blanken. Een deel van deze beweging had een sterke connectie met de muziekscene. De Amerikaanse muziekfotograaf Joe Alper (1925 - 1968) werd op deze manier onderdeel van de Freedom Movement: door zijn vriendschappen met Bob Dylan, Pete Seeger en de leden van The Freedom Singers was hij in staat belangrijke gebeurtenissen in deze periode te documenteren. Alper was zelf geen activist, maar in de eerste plaats muziekliefhebber. Hij zocht niet naar een verhaal, maar was zelf onderdeel van de maatschappij waarin hij fotografeerde. De tentoonstelling in Groningen - een kleine selectie uit de bijna 40.000 beschikbare beelden - toont een overzicht van het werk van Joe Alper: portretten, concertregistraties en beelden van artiesten in de studio of in de coulissen, waaronder een jonge Bob Dylan.

Bowie by Hanekroot

Gijsbert Hanekroot (1945) begon eind jaren '60 als popfotograaf. Van 1970 tot 1975 was hij hoffotograaf van muziekkrant Oor; zijn assistent Anton Corbijn zou hem daarna opvolgen. In de jaren '70 kreeg hij meerdere keren de kans om David Bowie van dichtbij te fotograferen. Zo was hij in 1973 bij de start van de Ziggy Stardust-tournee in London. Noorderlicht toont een selectie gemaakt tijdens deze en andere gelegenheden waaronder een optreden in het het legendarisch popprogramma Toppop. De tentoonstellingen duren tot 27 maart.