Gipsverbandmeester Martini ontwikkelt oefenmodel voor zetten polsbreuk

GRONINGEN - Gipsverbandmeester Aries Oldenhuis van het het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft een oefenmodel ontwikkeld voor het leren zetten (reponeren) van een pols.

Hiermee kunnen artsen in opleiding op een levensecht model van een onderarm de juiste repositietechniek ‘voelen’, voordat ze deze op een patiënt toepassen. Het model is uniek in Nederland.

Worstelen met polsfracturen

Oldenhuis is al bijna 30 jaar gipsverbandmeester in het Martini Ziekenhuis. Hij ziet arts-assistenten regelmatig worstelen met het reponeren van polsfracturen. "Als je zo'n breuk nog nooit hebt gevoeld, snap je de ‘clou’ van de behandeling nog niet", weet hij. "Dat maakt zo'n eerste keer heel spannend, zowel voor de arts-assistent als de patiënt." Traumachirurg Eelke Bosma: "Ik heb als chirurg in opleiding de eerste keer reponeren na een korte uitleg direct in het echt moeten doen. Ik zou destijds graag een dergelijk model hebben gehad om de handgreep op te oefenen.’" Oldenhuis: "Het probleem is vaak dat beide botdelen uit positie zijn geraakt. De truc van het reponeren is dat je beide delen op de juiste manier onthaakt. Dat is nog behoorlijk lastig: je moet zowel de correcte hoek als de juiste druk toepassen en daarbij best veel kracht uitoefenen."

Zolderkamer

Om het principe van reponeren inzichtelijk te maken, fabriceerde Oldenhuis eerst een houten model. Al snel volgde een verbeterde versie waarmee hij ook de onthakingstechniek kon demonstreren. Gedreven door perfectionisme ging hij op z'n Groningse zolderkamer opnieuw aan de slag. Na tientallen uren noeste arbeid was het resultaat een biomedisch oefenmodel van zijn eigen onderarm. Dit model is voorzien van kabels en een veer die de kracht van de spieren simuleren.

Leren reponeren

Arts-assistenten, specialisten en verpleegkundigen bleken enthousiast. Het model én de bijbehorende online lesstof wordt nu in het Martini Ziekenhuis aangeboden aan iedereen die wil leren reponeren. Het biedt jonge dokters letterlijk houvast om polsreposities droog te oefenen, zodat zij beter beslagen ten ijs komen. Ook heeft Oldenhuis een klein model klaarliggen om patiënten, familie of andere hulpverleners te laten zien om wat voor breuk het gaat. Bovendien kan hij aan de hand daarvan uitleggen waarom de breuk gezet moet worden en hoe dat in zijn werk gaat. Zo ontstaat er meer begrip voor de vaak nog enigszins pijnlijke procedure.

72 polsfracturen

De nieuwe repositiemethode kwam gelijk goed van pas. Tussen zondag 2 januari en donderdag 7 januari kwamen als gevolg van ijzel op de Spoedeisende Hulp van het Martini Ziekenhuis 171 mensen met botbreuken binnen. Daarvan waren er 72 polsfracturen. Bij verreweg het grootste deel van de patiënten werd een goede stand van de pols verkregen. Dit is belangrijk, omdat door een goede repositie een operatie aan de pols kan worden voorkomen.