Meer opties voor FC Groningen

Groningen - FC Groningen is in Spanje de voorbereiding op de tweede seizoenshelft begonnen. De trainers kunnen uit een grotere groep putten dan in de maanden voor de winterstop.

Door Wim Masker

3 spelers zijn terug van langdurige blessures: Rasmus Lindgren, Mimoun Mahi en Tom Hiariej. Bovendien is er met Alexander Sørloth een nieuwe speler aan de selectie toegevoegd. Dino Islamovic ontbreekt in Spanje, waar FC Groningen vrijdag een oefenwedstrijd van 4 kwarten speelt tegen het de Belgische subtopper KV Oostende. Islamovic mag nog steeds weg. De beloften Stefan van der Lei (22), Keziah Veendorp (18) en Oussama Idrissi (19) brengen in Spanje het aantal spelers op 25 om ook bij eventuele blessures 11 tegen 11 te kunnen spelen tijdens de trainingen.

Michael de Leeuw

Het is nog afwachten of de selectie intact blijft. Zoals bekend vlast Michael de Leeuw op een buitenlands avontuur. FC Groningen gunt de populaire Brabander – wiens contract in juli afloopt – een transfer, maar daar moet dan wel een redelijke transfersom tegenover staan. De club verwacht met De Leeuw namelijk meer punten te halen dan zonder hem, al is in de persoon van Sørloth inmiddels een vervanger aangetrokken. Een kleine transfersom weegt niet op tegen het geld dat FC Groningen verliest door onder Vitesse en enkele plaatsen onder FC Utrecht te eindigen. In het ergste geval bedraagt de schade een kleine 1,5 miljoen euro aan tv-gelden!

Directer spel

Erwin van de Looi wil van zijn ploeg directer spel zien. Net als de meeste supporters is het gebrei van zijn ploeg hem vaak een doorn in het oog. Het voorzichtige spel van met name de verdedigers zou paradoxaal genoeg wel eens te maken kunnen hebben met het ontbreken van een echte controleur op het middenveld. Met Simon Tibbling en Hedwiges Maduro speel je in feite zonder controleurs, want beiden veroveren slechts zelden een bal. Voor de winterstop liet Van de Looi een paar keer Johan Kappelhof als verdedigende middenvelder opdraven. Kappelhof deed dat uitstekend. Handhaaft Van de Looi hem als enige echte controleur, zou dit wel eens ten koste kunnen gaan van Maduro. De oud-international moet nog veel aan fitheid winnen om voor FC Groningen van meerwaarde te kunnen zijn.

Concurrentie

Niet alleen op het middenveld wordt het straks dringen, voorin zijn er zes kandidaten voor maximaal drie plaatsen. Naast De Leeuw zijn dat Jarchinio Antonia, Byan Linssen, Albert Rusnák, Alexander Sørloth en Danny Hoesen. En wie weet voegt Idrissi zich daar nog bij.