Rijkswaterstaat: ga niet de weg op

Groningen - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in Groningen, Friesland en Drenthe niet de weg op te gaan vanwege extreme gladheid door ijzel. Het KNMI heeft voor deze provincies een weeralarm (code rood) afgegeven. Dit blijft naar verwachting nog de hele ochtend van kracht.

Sinds maandagavond ijzelt het in het noordoosten van het land. In de avond en nacht van maandag op dinsdag zijn tientallen voertuigen door glijpartijen van de weg geraakt. De ijzel kan tot einde van de dinsdagochtend aanhouden.

Gladheidbestrijding

Rijkswaterstaat strooit sinds afgelopen weekend volop vanwege de winterse omstandigheden in het noordoosten van het land. Naast strooiwagens zet Rijkswaterstaat ook beide Firestorms in. Deze calamiteitenmachines bestrijden ijsplaten door een warme zoutoplossing (circa 60 graden) op het ijs te spuiten. Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen.

IJzel

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.