Oliebol in de cel voor rellend tuig

GRONINGEN - Als het aan burgemeester Peter den Oudsten ligt maken raddraaiers die de jaarwisseling in de stad verstieren kans op gebiedsverboden. Dat zei hij woensdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

De burgemeester vindt dat ‘we veel beter moeten kijken: wat voor mensen hebben we in de stad, welke mensen lopen risico's. Om preventief te kunnen zeggen dat ze zich moeten gedragen.’

Het aanspreken van potentiële relschoppers heeft dit jaar deels geholpen. In Hoogkerk is het traditioneel onrustig. Dit jaar sprak hij een paar dagen voor de jaarwisseling in Hoogkerk met de mensen. Niet dat de Hoogkerkers vervolgens keurig wat sterretjes afstaken naar het bekijken van de Oudejaarsconference van Marc-Marie Huijbregts, maar de ME kon de wapenstok in ieder geval aan de riem later.

Paddepoel

In Paddepoel was het minder gezellig. Daar liep het enkele dagen voor de jaarwisseling al uit de klauwen. Er werden grote vuren gemaakt op straat, de brandweer werd het werken verhinderd. Er ging zwaar vuurwerk naar de hoofden van hulpverleners.

De ME moest charges uitvoeren en de Voermanstraat afsluiten om de veiligheid van de brandweerlieden te kunnen garanderen. Er werden veertien mensen opgepakt. Zes van hen mochten tijdens de jaarwisseling hopen op een oliebol in de politiecel.