FC Groningen op rapport

GRONINGEN - FC Groningen heeft een van de slechtste eerste seizoenshelften uit de clubgeschiedenis achter de rug. Hoe brachten de spelers het er individueel vanaf? Een tussenrapport.

De supporters waren eind juni maar wat blij dat Sergio Padt zijn contract verlengde. Is het salaris van de doelman flink opgekrikt, dat geldt niet voor zijn prestaties. In zeker vijf duels vlogen de ballen er bij hem wel heel gemakkelijk in. Maar Padt is zeker geen slechtere keeper geworden. Een week na een mindere wedstrijd keepte hij doorgaans als vanouds goed. 

Deyovaiso Zeefuik maakt geregeld foutjes en is nog vaak te onbesuisd in zijn spel, maar kan met zijn felle en dynamische spel een potje breken bij de aanhang. Past bij FC Groningen en moet nog 21 worden. 

Mike te Wierik straalt vanaf de eerste minuut dat hij voor de club speelt betrokkenheid en energie uit. Is goed in onderscheppingen. Opbouwend is hij minder. Is ook vaak slordig in uitverdedigen, waardoor zijn ploeg countermogelijkheden laat liggen. 

Jeffrey Chabot moet net als Zeefuik nog 21 worden, maar heeft al een imposante fysiek. Heeft momenten dat hij te veel toeschouwer is en laat zich nogal eens uit positie lokken. Nog te veel balkijker. Opbouwend de beste van de verdedigers. 

Tim Handwerker is ook nog maar 20. Technisch vaardig, aanvallend sterker dan opbouwend en verdedigend. Soms is hij te gehaast. Net als Chabot vaak te veel balkijker. Laat nog te vaak tegenstanders uit zijn rug weglopen.

Samir Memisevic als meest verdedigende middenvelder is een vondst van Danny Buijs. Opbouwend is Memisevic minder sterk. Zijn passing mist precisie. En raffinement. 

Ludovit Reis is met zijn nog maar 18 jaar een verbeterde versie van oud-aanvoerder Maikel Kieftenbeld. Is net zo goed in het naar voren druk zetten, maar technisch beter en wendbaarder. Is nog te jong en onervaren voor de positie van meest verdedigende middenvelder. Hij zou gebaat zijn bij een meer voetballende ‘6’ achter hem. 

Django Warmerdam speelde bij Jong Ajax en PEC Zwolle vaak als middenvelder en wordt ook door Buijs in die linie gebruikt. Maar dan vaak meer als hangende vleugelspeler. In die rol komt hij nog niet zo goed uit de verf. Warmerdam is afmaker noch aangever. Voor het doel ontbreekt bij hem meestal de rust bij de afronding en zijn voorzetten bereiken zelden de juiste bestemming. Als pure middenvelder komt Warmerdam waarschijnlijk beter tot zijn recht. 

Ajdin Hrustic ontbreekt het niet aan zelfvertrouwen. Dat heeft een reden. Hij is vaardig, fysiek sterk en heeft een prima loopvermogen. Maar net als bij Warmerdam is zijn spel vaak vlees noch vis. Het rendement van zijn aanvals- acties is te laag en bij verde-digende acties is zijn timing vaak niet goed. Dat kost hem gele en rode kaarten. Maar ook is hij nog maar 22 jaar.

Mimoun Mahi wordt elk jaar beter. Hij is een speler die spelvreugde uitstraalt. Een routinier van 24. Een moderne, niet-positiegebonden aanvaller met scorend vermogen. Maakt nu zelfs kopgoals. Zijn beperkte belastbaarheid is een punt van voortdurende zorg. Hij is nog steeds niet fit en sterk genoeg voor een serieuze buitenlandse competitie. Maar of zijn zaakwaarnemer dat ook zo ziet? 

Ritsu Doan besloot de eerste competitiehelft met een paar matige optredens maar heeft al veel meer van zijn enorme potentieel laten zien dan in de eerste helft van vorig seizoen. Is een rechtsbuiten die juist niet als rechtsbuiten moet spelen. Verliest aan de zijlijn soms nog het overzicht bij dribbels tegen een overtal. 

Back-ups

De overige selectiespelers hebben zich vooral met een rol als back-up tevreden moeten stellen. De huurlingen Uriel Antuna en Mateo Cassierra hebben geen toekomst bij FC Groningen. De met veel blessurepech kampende Jannik Pohl verdient nog wat gewenningstijd en hetzelfde geldt voor ex-amateur Ahmad Mendes Moreira. Hij lijkt haast te gedreven en speelt verkrampt. Voor de ontwikkeling van Michael Breij en Amir Absalem lijkt verhuur de beste optie.