Informatiebijeenkomst Martini Ziekenhuis over het prikkelbare darmsyndroom

GRONINGEN - In het Martini Ziekenhuis in Groningen wordt donderdag 24 januari een informatiebijeenkomst gehouden over het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Deze bijeenkomst is bedoeld voor PDS-patiënten en andere belangstellenden. Het 1ste deel van de avond bestaat uit een reeks presentaties van deskundigen.

MDL-arts Laurens van der Waaij vertelt over PDS en de verschillende behandelmogelijkheden.

Diëtisten Marjolijn Lantman en Esther Bleker vertellen over de voeding bij PDS, waaronder het FODMAP beperkte dieet.

PDS-verpleegkundige Sigrid Brouwer-Stam geeft uitleg over de zorg voor PDS-patiënten.

En coördinatoren Ron Hersbach en José Hekker van de PDS Belangenvereniging vertellen over de activiteiten van de vereniging.

Na de presentaties en een korte pauze is er volop gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers. Ook is er een informatiemarkt over PDS.

Spastische darm

Bijna 1 op de 10 Nederlanders heeft er in meer of mindere mate last van: het prikkelbare darmsyndroom (PDS), voorheen ook bekend als spastische darm.

Patiënten met PDS hebben gevoelige darmen. PDS is een vervelende klacht. De maag- en/of darmklachten kunnen het moeilijk maken om lekker te eten, te sporten, te reizen of sociale contacten te onderhouden. Patiënten kunnen niet altijd op begrip rekenen van hun omgeving: pijnklachten zijn niet zichtbaar en over de ontlasting wordt al snel lacherig gedaan.

De behandeling van PDS is niet eenvoudig, want de oorzaken zijn niet volledig bekend. Bovendien kan alles er bij inwendig onderzoek goed uitzien, terwijl de darmen toch niet goed werken. Bij de behandeling kunnen medicijnen ingezet worden en het dieet aangepast. Dit helpt niet altijd.

Daarom zijn artsen steeds op zoek naar nieuwe, effectieve behandelmethoden, zoals het FODMAP beperkte dieet, verminderen van stress of hypnotherapie.

De huisarts

Vaak is er geen medische noodzaak om patiënten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. In veel gevallen kunnen patiënten ook goed en veel sneller behandeld worden door de eigen huisarts. Hiervoor ontwikkelde het Martini Ziekenhuis, samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis, een unieke werkwijze.

Patiënten hoeven zo niet direct hun eigen risico aan te spreken en kunnen dichtbij en laagdrempelig terecht bij hun eigen huisarts voor kwalitatief goede zorg.

Informatie en/ of aanmelden

De informatiebijeenkomst, die is georganiseerd in samenwerking met de PDS Belangenvereniging, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden (noodzakelijk): www.mzh.nl/pds-avond.

Meer informatie: