Praedinius Gymnasium 33ste in voorronde NK Debatteren voor Scholieren

GRONINGEN - Het debatteam van het Praedinius Gymnasium uit Groningen is 33ste geworden in de derde voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren.

In totaal kwamen meer dan 200 scholieren van 40 scholen in actie in deze voorronde, die werd gehouden op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht in januari 2019.

Debatstellingen

De scholieren bereidden de debatstellingen vooraf voor, maar hoorden pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moesten zijn. Ook volgde ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.

De leerlingen debatteerden dit jaar onder andere over de volgende stellingen:

  • Nederland heeft de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor LHBTI’s in andere landen te bevorderen;
  • alcoholproducten moeten twee keer zo duur worden;
  • iedereen wordt tot zijn 25ste verplicht om te stemmen bij alle verkiezingen;
  • het zou goed zijn als Nederlandse modellen hooguit 5 kilogram afwijken van het gemiddelde gewicht van hun geslacht (improvisatiestelling).

NK Debatteren voor Scholieren

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Deze organisatie ontwikkelt speelse debatactiviteiten voor scholen die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren.

Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting ook nascholing aan docenten, geven zij debattrainingen in de klas en ontwikkelen zij lesmateriaal.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Adessium Foundation, het D/M Fonds voor goed spreken en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.