Aan de slag met mooie ideeën

GRONINGEN - Het uitvoeren van nieuwe plannen kan een behoorlijke uitdaging zijn. De training Buitengewoonzijn.NU wil ervoor zorgen dat ideeën kunnen uitgroeien tot een uitvoerbaar plan.

Door Ingrid de Vries

„Eigenlijk is helpen niet ons doel”, stelt Ingrid Koetzier (55), opleider bij Buitengewoonzijn.NU. „Het woord ‘helpen’ geeft namelijk de indruk dat wij onze deelnemers gaan voorschrijven wat ze moeten doen. Zo werkt het niet”. BuitengewoonZijn.NU wil een creatieve plek bieden voor mensen met een fijn initiatief, bijvoorbeeld voor duurzaamheid, sociale samenhang of armoedebestrijding.

Om een plan uit te voeren kunnen lef en creativiteit nodig zijn. De training richt zich daarom op de vraag: wie ben je als er geen blokkades zouden zijn? Ingrid Koetzier: „Het mooie is dat je eigenlijk zelf de wortel bent die je jezelf voorhoudt. Jij kiest wie je wilt zijn en waar je blij van wordt.” De ideeën van haar cursisten zijn persoonlijk en kunnen uiteenlopen: samen een dorpstuin maken, een uitje naar de zee organiseren voor mensen die daar nog nooit zijn geweest of een activiteit ondernemen met kleuters.

Non-profit

„Als je niet actief aan de slag gaat met een plan, blijft het meestal bij een idee”, vertelt Koetzier. „Ook kunnen mensen worden belemmerd door allerlei gedachten zoals ‘het gaat niet lukken’. Wij willen juist onderzoeken wat er wél mogelijk is en lef creëren. Wij willen dus verder gaan dan het idee en alle mogelijkheden benutten.” Buitengewoonzijn.NU werkt op non-profit basis. De training is voor iedereen te volgen en gericht op actieve burgers. Mensen die minimaal vier uur per week vrijwilligerswerk doen in de gemeente Groningen kunnen daarom via de gemeente in aanmerking komen. „Uiteindelijk is het ook gunstig voor de stad als een activiteit wordt georganiseerd.”

Zelf houdt Koetzier zich ook graag bezig met projecten. Zo is zij dj, artistiek leider van Theatergroep Auth & Tiek en organiseerde zij overnachtingen op bijzondere plekken. Bij al deze initiatieven weet zij mensen bij elkaar te brengen. Datzelfde lijkt het geval te zijn voor Buitengewoonzijn.NU. Inmiddels zijn meer dan twintig coaches als vrijwilliger bij deze training betrokken. Er zijn zeven plekken in Nederland, waaronder Groningen, waar ondernemende mensen kunnen spelen met hun ideeën.

Dik cursusboek

De training kent tien bijeenkomsten en een wekelijks telefonisch coachgesprek. In plaats van een dik cursusboek, wordt er gewerkt met een kaartenset die kan worden ingezet als persoonlijke geheugensteuntjes. Wie een grote hoeveelheid inspiratie-quotes verwacht, komt bedrogen uit. „Er bestaan echt mooie spreuken, maar die helpen niet als je daarna met tranen in je ogen van ontroering op de bank zit”, zegt Koetzier. „Liever werk ik met een praktisch format zodat je zelf kunt ervaren hoe je in elkaar zit. Ik kan wel vertellen hoe een hamer werkt, maar ieder gebruikt gereedschap op een eigen manier. Het gaat erom wat op dit moment voor je werkt.”

Naar elkaar luisteren zonder met elkaar te bemoeien is een belangrijk element in de training. Daarnaast krijgt iedereen de gelegenheid om zijn of haar eigen ideeën te onderzoeken. Een kant-en-klaar plan hoeven deelnemers niet meteen te hebben, dat kan ook tijdens de training ontstaan. Wel zijn er twee voorwaarden, volgens Koetzier: „Het gaat om een activiteit die je samen met een groep gaat doen. Je doet het dus niet alleen en dat zorgt ervoor dat mensen uit hun comfortzone moeten komen.”

Voorwaarde

De tweede voorwaarde is dat een project mag mislukken. „We proberen niet gehecht te zijn aan resultaat. Soms kan een project toch niet doorgaan, maar hebben mensen wel hun netwerk vergroot. Het feit dat je dit doet, dat je jouw plan probeert uit te voeren, dat is de winst.” Op die manier blijken veel wensen, groot en klein, uiteindelijk toch uit te groeien tot een uitvoerbaar project.

Voorafgaand aan de training organiseert Buitengewoonzijn.NU diverse open avonden, die gratis toegankelijk zijn. Aanmelden of vragen kunnen naar info@buitengewoonzijn.nu.