Van Hulley lanceert 100% circulair en sociaal verantwoorde relatiegeschenken

GRONINGEN - Social Enterprise Van Hulley heeft dinsdag een nieuwe lijn gepresenteerd: relatiegeschenken gemaakt van afgedankte bedrijfskleding.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMC) was als launching customer gastheer van de feestelijke start. Wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen ontving een keycord met daaraan een groene kaart voorzien van de tekst ‘#vooriedereenbeter’, de hashtag van de samenwerking van UMCG en Van Hulley.

„Als het gaat om sociaal ondernemen, waar we als Groningen echt de ambitie hebben om daarin landelijk voorop te willen lopen, is Van Hulley een prachtig voorbeeld. Groningen is trots op Van Hulley!”, liet Roeland van der Schaaf bij de start optekenen.

Bedrijfskleding

Van Hulley, sinds 2012 producent van boxershorts gemaakt van ‘je eigen overhemd’, was op zoek naar mogelijkheden om op te schalen. „Wat we doen met je shirt op individueel niveau, kan natuurlijk ook met bedrijfskleding”, zegt oprichter Jolijn Creutzberg.

In plaats van boxershorts (‘dat is iets te persoonlijk voor je medewerkers of je zakelijke relaties’) worden andere items gemaakt. Te denken valt aan een slabbetje en babymutsje voor een zwangere collega, of placemats en tassen voor bijvoorbeeld in het kerstpakket.

„We proberen zo veel mogelijk van het originele textiel terug te laten komen, en zo krijg je een unieke set relatiegeschenken, die per bedrijf verschillend is.”

Reissetje voor UMCG

Het UMCG was direct enthousiast over het initiatief. „We volgen Van Hulley al vanaf de start”, zegt directeur Bouw & Facilitair Jan Bouwhuis. Hij is verantwoordelijk voor het MVO-beleid binnen het ziekenhuis.

Van Hulley was meermalen te gast met een mobiel atelier, om personeel en bezoekers kennis te laten maken met de boxershorts.

Samen ontwikkelden zij diverse setjes voor de nieuwe lijn. Om de regelmatig aanwezige buitenlandse gasten een bijzonder cadeautje mee te geven, werd bijvoorbeeld een reissetje ontwikkeld. „Daarmee stralen we uit hoe we als UMCG met duurzaamheid bezig zijn”, zegt Bouwhuis.

Circulair en sociaal

Er ontstaan steeds meer initiatieven met hergebruik van materialen. Circulair is ‘in’. Van Hulley voegt daar een heel duidelijke sociale component aan toe. Elk jaar stroomt een groep van ongeveer 15 vrouwen bij Van Hulley in. Zij hebben niet de benodigde papieren en werkervaring om aan een baan te komen.

Tijdens hun jaar bij Van Hulley gaan ze naar het ROC en krijgen ze weer structuur en werkritme. Aan het eind gaan ze, met diploma op zak, weer verder op weg naar - uiteindelijk - financiële onafhankelijkheid.

„Het is ongelofelijk om te zien wat zo’n jaar voor impact heeft”, stelt Creutzberg. „Niet alleen de vrouwen varen er wel bij, maar het heeft ook invloed op schooluitval bij de kinderen, cohesie in de buurt, aanspraak op zorg etc.”