Infra Innovatie Marktdag bij BuildinG Groningen

GRONINGEN - Bij kennis- en informatiecentrum BuildinG in Groningen wordt donderdag 6 december de Infra Innovatie Marktdag gehouden.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers, directie en medewerkers uit de infra ontmoeten elkaar tijdens dit evenement waarin de Economic Board Groningen en het Innovatieatelier hun krachten bundelen.

Het Innovatieatelier

Het Innovatieatelier is in 2015 ontstaan vanuit de noodzaak om maatschappelijke opgaven, zoals verduurzaming en circulair bouwen, te realiseren die om innovaties vragen. Innovaties die soms al op de plank liggen bij de ingenieurs en aannemers maar hun weg tot uitvoering niet vinden.

De provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Bouwend Nederland en Koninklijke NLingenieurs besloten daarom om innovatie in de infrasector meer ruimte te geven.

Met experimenteren in de aanbestedingsvorm en vanuit ‘groots denken, klein doen’ is veel geleerd. Bijvoorbeeld dat alle betrokkenen vanuit de opdrachtgever en opdrachtnemer in de ‘innovatiestand’ moeten staan, anders komt de innovatie er niet.

Goed voorbeeld doet volgen

Tijdens de Infra Innovatie Marktdag maakt het Innovatieatelier haar geleerde lessen en ervaringen wereldkundig in de vorm van een publicatie. Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland) en Sietske Poepjes (gedeputeerde provincie Fryslân) ontvangen het eerste exemplaar van de publicatie.

De werkwijze van het Innovatieatelier smaakt bovendien naar meer en grotere projecten. De juiste aanbestedingsvorm is dan belangrijk.

Keynote spreker Erick Wuestman, adviseur circulaire economie, probeert het publiek daarom te inspireren met zijn verhaal over innovatiegericht inkopen middels ‘Rapid Circular Contracting’.

Daarna gaan de deelnemers in twee atelierrondes zelf innoveren, door in de stijl van het Innovatieatelier mee te denken in oplossingen voor concrete probleemstellingen van opdrachtgevers.

EBG Pitch – Infra en Innovatie

Tijdens de aansluitende finale van de EBG Pitch – Infra en Innovatie claimen drie finalisten dé infraoplossing te hebben voor een toekomstbestendig Groningen.

Anne Koudstaal van KWS Infra wil een weg realiseren van gerecycled plastic met holle ruimte eronder voor bekabeling, leidingen, opvang overtollig regenwater en toepassingen voor smart mobility.

Lees verder na de video.

Cor Lont van Optima Infra heeft een tool ontwikkeld die realtime inzicht geeft in de voortgang en data van alle betrokken partijen bij een infra project.

Lees verder na de video.

En de derde finalist, Martin Pieters van Infrafocus wil met big-data de staat van bruggen, viaducten en andere kunstwerken in kaart brengen.

Lees verder na de video.

Publiek en jury verdelen € 20.000 aan prijzengeld. Het publiek bepaalt samen met de vakjury hoe dit bedrag verdeeld wordt onder de finalisten en wie zijn plannen waar kan maken.

De vakjury bestaat uit Kuneke Schraagen (Hanzehogeschool Groningen), Richard Lombaerts (Gemeente Groningen) en Gijs Kaashoek (HSM).

De ondernemer met het winnende idee mag ook gebruik maken van de proeftuin van BuildinG.

Aanvang: 14.15 uur.