Innofest start werving: start-ups en ondernemers kunnen innovaties testen op festivals

GRONINGEN - Innofest heeft donderdag de werving voor het festivalseizoen van 2019 afgetrapt. Start-ups en ondernemers kunnen ook het komende jaar hun innovatie testen op festivals.

9 van de 10 innovaties faalt. Innovatiestimuleringsprogramma Innofest zet daarom festivals in als testgrond voor innovatie.

Vanaf donderdag 6 december kunnen prototypes uit heel Nederland zich inschrijven om met Innofest te testen in 2019. De 30 meest relevante innovaties die voldoen aan de voorwaarden van Innofest mogen testen op een festival.

Ideaal levend lab

Directeur Anna van Nunen van Innofest: „Festivals zijn tijdelijke samenlevingen met een eigen energievoorziening, een afvalstroom, er zijn duizenden eindgebruikers, waterinfrastructuur, logistiek en dat allemaal binnen een hek waardoor het te meten is. Een ideaal levend lab, waar ondernemers cruciale feedback kunnen ophalen over hun prototype en tegelijk bouwen aan hun trackrecord, hun netwerk en businesscase."

Meer dan 100 innovaties werden al op een festival getest, variërend van mobiele stroomvoorzieningen, een pop-up verzekering, circulaire waterinnovaties, een app die geluidsbeleving meet en alternatieven voor single-use plastic.

Behaalde successen

Innofest heeft in de afgelopen 3 jaar in totaal 106 testcases begeleidt, uit 7 sectoren. De testcases zijn uitgevoerd in samenwerking met circa 130 startups, MKB’ers en onderwijsinstellingen, op 10 verschillende festivals, waaronder Eurosonic Noorderslag, Paradigm en Noorderzon in Groninen.

Recent onderzoek uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat Innofest ondernemers helpt om sneller en efficiënter van prototype naar succesvol product te komen.

100 % van de Innofest-alumni zegt dat de test de naamsbekendheid heeft vergroot, 80 % heeft een nieuw klantensegment aangeboord en 70 % heeft door de test met Innofest zijn of haar ondernemerschapsvaardigheden verder ontwikkeld.

Mede hierdoor ontving Innofest in 2017 de Grand Jury Prize bij de European Enterprise Promotion Awards.

Aanmelden en selectieproces

Innovatieve ondernemers kunnen hun prototype aanmelden via de website van Innofest. Testen is gratis maar wel verbonden aan voorwaarden. Zo moet het prototype innovatief zijn, baat hebben bij testen op een festival, bijdragen aan een betere wereld en uiteindelijk een businesscase bevatten.