Ttsunami aan rolkoffers dreigt voor Groningen

GRONINGEN - ‘Nee nee nee, laat ze ajb weg blijven. Geen Amsterdamse toeristenstorm naar ons mooie Grunn!’ Dat twittert een zekere Sandra, overduidelijk een liefhebster van de stad, in reactie op het nieuws dat de Amerikaanse nieuwszender CNN Groningen aanwees als prima toeristisch alternatief voor Amsterdam.

CNN vindt de stad ‘jong en hip’. De stad is volgens de nieuwszender herkenbaar door de kanalen en klassieke architectuur. Als aangeraden locaties worden de Martinitoren, het Noorderplantsoen en Bakkerij Blanche genoemd. De aanbeveling staat in een artikel over de zeventien beste locaties in Europa om te bezoeken. De lijst is bedoeld als een hedendaagse ‘Grand Tour’, verwijzend naar de reis die welvarende mannen en vrouwen in de achttiende en negentiende eeuw door Europa maakten. Het mooie aan Groningen is, aldus CNN, dat het hier rustiger is dan in Amsterdam met die horde aan toeristen.

Een twitteraar is het met CNN eens. ‘Terecht. In Groningen zijn veel minder toeristen.’ Maar stadsblog Sikkom denkt verder dan de neus lang is: ‘Groningen is wilder en tegelijk gemoedelijker dan Amsterdam bijvoorbeeld. En ook iets minder druk, dat helpt ook. Maar dan moeten grote buitenlandse media niet Groningen enorm gaan promoten’.

De vinger op de zere plek. Want in Amsterdam klagen de locals steen en been over de toeristische horden die de binnenstad met hun rolkoffertjes overspoelen. Er is de binnenstad vrijwel geen pand meer over dat niet als AirBenB in gebruik is. Het Amsterdamse stadsbestuur ging vorige week over tot het verwijderen van de inmiddels iconische letter iAmsterdam op het Museumplein in een even lachwekkende als vruchteloze poging het tij te keren.

Niek Opten ziet het zwerk drijven. ‘Gevalletje fake news? Als ik Amerikanen een advies mag geven: ga fijn naar Amsterdam en hou Groningen lekker rustig’. Inge Klinkert sluit zich aan: ‘CNN zit er helemaal naast! Niks aan hoor, hier in Groningen!’ Bojan Davicodvic houdt het kort. En krachtig. ‘O jee...’