FC Groningen blij met punt

GRONINGEN - Danny Buijs had maar één woord nodig om de wedstrijd VVV-FC Groningen samen te vatten. De trainer van FC Groningen noemde het spelniveau ‘bedroevend’. Er was niemand die hem tegensprak.

Beide ploegen konden leven met een punt. Het fysiek sterke VVV is voor bijna elke club lastig te bestrijden op het kunstgras in het karakteristieke stadionnetje De Koel. De club van trainer Maurice Steijn verloor er dit seizoen nog maar één keer. Op de eerste speeldag met 1-0 van Ajax. Sindsdien was VVV ongeslagen.

Ofschoon de Noord-Limburgers de meeste aanspraak konden maken op de drie punten kon Steijn leven met het gelijkspel. Zijn ploeg zat na twee kansloze 4-1 uitnederlagen in een dalletje en het was de Hagenaar ook niet ontgaan dat zijn aanvoerder Jerold Promes eigenlijk rood had moeten hebben.

Keerpunt

Tot de ten onrechte ingetrokken rode kaart voor Promes was FC Groningen de betere ploeg. Het voetballende overwicht leverde echter maar één uitgespeelde, dubbele kans op.

VVV kreeg er in het verloop van de wedstrijd vier. Het was puur aan doelman Sergio Padt te danken dat FC Groningen een punt overhield aan de onaanzienlijke wedstrijd.

Bij FC Groningen speelden de uitblinkers van de laatste weken, Mimoun Mahi en Ritsu Doan, een onopvallende wedstrijd. De aanvoerlijnen naar beide creatievelingen werden goed afgesloten, terwijl beiden in balbezit niet hun gebruikelijke niveau haalden. Wel stonden de twee aan de basis van de enige grote Groningse kans(en) van de wedstrijd, achtereenvolgens niet benut door Ajdin Hrustic en Django Warmerdam.

Begon Hrustic nog vrij goed, Warmerdam had nauwelijks invloed. Hij maakte het Moreno Rutten, donderdag nog de zwakste man bij VVV tegen zijn oude club Feyenoord, geen moment echt moeilijk.

Smalle bank

In aanloop naar de wedstrijd vormde de opstelling van Danny Buijs een punt van discussie. Naar aanleiding van een interview met Mike te Wierik met Radio Noord verwachtte een deel van de achterban dat de geschorste aanvoerder zou worden vervangen door Lars Kramer van Jong FC Groningen of anders door middenvelder Tom van de Looi, die in de jeugd ook wel als centrale verdediger werd ingezet.

Te Wierik had in het vraaggesprek verteld dat er op verzoek van de spelersgroep bij blessures en schorsingen niet meer in het elftal met spelers geschoven zou worden. Een beetje wishful thinking van Te Wierik die liever niet meer als rechtsback speelt.

Probleem is echter dat Buijs voor die positie en diverse andere posities geen volwaardige, laat staan gelijkwaardige alternatieven heeft.

Nonchalant

Voor Buijs was een basisplaats voor de 19-jarige Kramer waarschijnlijk nimmer een reële optie. Wie de thuiswedstrijden van Jong FC Groningen volgt, weet dat hij nog niet het gewenste niveau laat zien.

De lange verdediger is zonder meer talentvol, maar maakt vaak dezelfde fouten. Te vaak gaat hij duels te nonchalant in en moet hij dat herstellen met onnodige overtredingen. Ook laat hij zich geregeld te gemakkelijk uitspelen.

Kramer heeft vooralsnog meer uitstraling dan echte klasse. Pas zodra hij uitblinkt bij Jong FC Groningen verdient hij speeltijd in het eerste.

Dat Buijs ook Van de Looi niet op de plaats van Te Wierik liet spelen, viel te billijken. Buijs vond dat zijn achterste linie met drie 20-jarigen (Zeefuik, Chabot en Handwerker) eerder behoefte had aan een routinier dan aan een 19-jarige.

Cassierra

Te Wierik keert zondag tegen FC Emmen van een schorsing terug, waardoor Memisevic zijn nieuw verworven plek als meest verdedigende middenvelder weer kan innemen.

Voor de geschorste Ajdin Hrustic zal normaal gesproken Mateo Cassierra in het elftal komen. De Colombiaan maakte een goede indruk tijdens zijn korte invalbeurt.