Groningse Samantha Jaeggi-Werther in ‘Je Geld of Mijn Leven’

GRONINGEN - Samantha Jaeggi-Werther uit Groningen is woensdag 12 december te zien in het tv-programma ‘Je Geld of Mijn Leven’.

In dit EO-programma volgt presentator Bert van Leeuwen 4 patiënten die proberen via crowdfunding geld bij elkaar te krijgen voor een voor hen onbetaalbare behandeling, therapie of operatie. De 27-jarige MS-patiënt wil op deze manier geld inzamelen voor een stamceltransplantatie in Zweden.

Multiple Sclerose

Bij Samantha werd 7 jaar geleden de progressieve aandoening Multiple Sclerose (MS) geconstateerd. De Groningse lijdt aan een agressieve vorm van de ziekte en is nu al volledig afhankelijk van de mensen om haar heen.

Na een acute aanval in 2016 kan ze niet meer lopen. „Ik ben 27, in mijn hoofd kan ik alles. Accepteren dat ik ziek ben en dingen niet meer kan, daar heb ik altijd moeite mee.”

Stamceltransplantatie

Samantha krijgt maandelijks een infuus om de MS te onderdrukken, maar ze blijkt vatbaar voor de bijwerkingen van dit middel. Er is een kans dat ze een dodelijk hersenvirus oploopt.

„Misschien ga ik wel heel jong dood. Dat kán niet: ik ben moeder en heb een gezin. Wat moeten die allemaal zonder mij?”

De Groningse wil daarom een stamceltransplantatie, waarmee haar complete lichaam als het ware wordt ‘gereset’. De ervaring leert dat deze behandeling de MS tot stilstand kan brengen.

De behandeling is onder andere beschikbaar in Zweden en kost ongeveer € 90.000. „Ik zou al heel gelukkig zijn met meer energie en als ik met een stok de deur uit kan gaan. En ik wil heel graag fietsen met mijn zoon. Daar ga ik alles aan doen.”

Lees verder na de video.

Een gezicht geven

„In ‘Je Geld of Mijn Leven’ willen we de mensen die in ons zorgverzekeringssysteem buiten de boot vallen een gezicht geven”, vertelt Bert van Leeuwen.

In de kick-offuitzending van woensdag 12 december worden daarom naast Samantha nog 3 mensen geportretteerd: Evert Bloemert (42), Eefje Muller (31) en de 6-jarige Geuko van Lang.

“We roepen de kijker op om via de website eo.nl/leven geld te doneren voor een behandeling van de patiënten en we lichten toe waarom er geen vergoeding is vanuit de zorgverzekeraar. Ik blijf deze 4 mensen enige tijd volgen en hoop dat we in 2019 kunnen laten zien dat iedereen het benodigde geld bij elkaar heeft gekregen.”