Oosterstraat ziet zwerk drijven

GRONINGEN - Ondernemers in de Oosterstraat houden hun hart vast nu het stadsbestuur in wording de plannen voor een tram door de stad van stal lijkt te willen halen. ,,Hier zijn we niet blij mee”, zegt Arnold Bakker van hoedenspeciaalzaak Witting in de Oosterstraat.

GroenLinks behaalde bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen een eclatante overwinning. GroenLinks-boegbeeld Ineke van Gent, burgemeester te Schier, stapte vervolgens op de boot en toog naar Groningen om uit te zoeken welke partijen in en Groninger gemeenteraad gezamenlijk het nieuwe stadsbestuur zouden kunnen vormen. Ze was snel klaar: Joost van Keulen, wethouder van de VVD kan op zoek naar een nieuwe baan. Wel worden D66, ChristenUnie en PvdA geschikt geacht om met GroenLinks de stad te besturen. Opvallend: GroenLinks wilde een links stadsbestuur, maar houdt de deuren van de wethouderskamers gesloten voor de SP. Reden: de socialisten zijn mordicus tegen een tram. Sterker, ze zorgden ervoor dat de tramplannen van voormalig GroenLinks-wethouder Karin Dekker derailleerden.

Overigens in gebroederlijke samenwerking met D66. Deze partij is nu wel in beeld voor het stadsbestuur, maar de huidige D66-wethouder Paul de Rook reageert vooralsnog gereserveerd op vragen over het tramproject.

Of de tramplannen daadwerkelijk van stal worden gehaald is dus nog even afwachten. Feit is dat het woord tram geregeld is gevallen tijdens de besprekingen met Van Gent. Feit is ook dat ondernemers in de Oosterstraat het zwerk zien drijven. De perikelen die in deze straat speelden onder het bewind van het vorige stadsbestuur zijn symbolisch voor de grote onzekerheid waarin Stadse ondernemers lange tijd verkeerden. ,,Radio Noord wilde mijn vader hier ook al over spreken”, zegt opticien Max Vrind. ,,Maar hij wilde niet aan de telefoon komen. Mijn ouders hebben heel lang een erg hoge bloeddruk gehad door de plannen voor een tram.”

Ondernemers zagen met lede ogen aan dat de straat verloederde terwijl in het stadshuis werd gebroed op plannen voor een tram die ook door de Oosterstraat zou moeten gaan. Er werd niet meer geïnvesteerd in de straat. Ondernemers durfden huurcontracten niet te verlengen omdat de toekomst van de straat onzeker was. Leegstand was het gevolg. En nu dreigt het hele circus opnieuw. Hoedenman Bakker heeft hoop dat het met een sisser afloopt. ,,Het is niet gezegd dat de tram door deze straat komt. En als er toen geen geld was voor een tram dan zal het er nu ook niet zijn, neem ik aan.”

Groningen is ook te klein voor een tram, meent Bakker. ,,De studenten gaan op de fiets en verder kun je alles lopen in de binnenstad. Van de Westerhaven naar het Damsterdiep, daar doe je lopend hooguit een kwartier over.”

Vrind en Bakker kunnen er met hun verstand niet bij dat er een tram door de binnenstad zou moeten lopen. De tram zou de enorme hoeveelheden studenten van Hoofdstation naar Zernike moeten brengen. ,,Er ligt een treinspoor naar het Noorderstation. Vandaar is het nog maar een klein stukje naar Zernike”, zegt Vrind.

Als je op die manier de studenten van en naar Zernike vervoert, kun je met minder bussen toe in de binnenstad en ontstaat er ruimte voor voetgangers, analyseert Bakker. Max Vrind legt intussen de laatste hand aan de prachtige kerstetalage die de opticien ieder jaar uitstalt. ,,Toen de tramplannen een paar jaar geleden niet doorgingen, hing de vlag hier in top. Niet te geloven dat er nu weer over wordt gepraat.” Mooi detail in de kerstetalage van Vrind: een kabelbaantje...