Dell EMC en VMware versterken 5G-proeftuin

GRONINGEN - De Amerikaanse bedrijven Dell EMC en VMware treden als technologiepartners toe tot het 5Groningen-programma. Dat heeft Economic Board Groningen (EBG) donderdag bekendgemaakt.

De nieuwe leden Dell EMC en VMware sluiten zich voor het ontwikkelen en testen van 5G-toepassingen, met focus op het Internet of Things (IoT), aan bij 10 andere specialisten op het gebied van telecom, innovatie, wetenschap en economische ontwikkeling.

Dell EMC en VMware laten hun expertise en innovatieve mogelijkheden op het gebied van telecommunicatie en IoT zien door resources, waaronder infrastructuur, software en kennis, te leveren.

De komende maanden worden 5G-pilots gedaan op basis van de platformen van Dell EMC en de brede security- IoT- en virtualisatiekennis en -oplossingen van VMware.

Voorloper in Europa

5Groningen brengt partners samen die samen de praktische toepassing van 5G - de nieuwe generatie van mobiele technologie - onderzoeken in een ruraal gebied, en daarmee een impuls geven aan de economische ontwikkeling van Noord-Groningen.

Het innovatie-onderzoek richt zich op de sectoren logistiek, gezondheidszorg, het milieu, energie en landbouw. Zelfrijdende auto’s en het monitoren van gewasziektes zijn belangrijke voorbeelden van specifieke toepassingen waaraan gewerkt wordt.

Groningen is de enige regio in Europa waar op deze schaal 5G-testen plaatsvinden.

Boost

De verwachting is dat de kennis en expertise van zowel Dell EMC als VMware een boost geven aan de ontwikkeling van 5G- en IoT-toepassingen.

Programmamaker Peter Rake van 5Groningen: „Ik ben verheugd dat Dell EMC en VMware onze 5G-proeftuin komen versterken. Deze Amerikaanse bedrijven zijn wereldspelers in virtualisatie, IoT en cloud-oplossingen. Onze pilotprojecten kunnen hiermee profiteren van de inzet van hun technologische kennis en ICT-platformen.”

„Nu de telecomsector zijn 5G-strategie aan het uitrollen is, werkt VMware samen in een groter ecosysteem om de nieuwe generatie van cloud native en gevirtualiseerde oplossingen vorm te geven en op te leveren”, zegt Leon de Werker, Senior Regional Director Benelux van VMware.

„Zo kunnen service providers profiteren van de voordelen van 5G, IoT en succesvol zijn in de cloud-economie. Onze deelname aan de 5G proeftuin in Groningen, samen met Dell EMC, is een belangrijk initiatief in het versnellen van de ontwikkeling van de beste oplossingen.”

Patrick van de Coolwijk, Managing Director Commercial bij Dell EMC Nederland: „5G heeft een enorm potentieel om de samenleving beter te verbinden, diensten te versnellen en deze gebruiksvriendelijker te maken. Dell EMC ziet het als zijn missie om vernieuwende initiatieven zoals de 5G-proeftuin te faciliteren. We zijn dan ook verheugd om samen met VMware toe te treden tot het 5Groningen-programma.”

„Dell EMC zal de fysieke infrastructuur leveren waardoor hoge volumes aan data razendsnel kunnen worden verwerkt. Door het leveren van rekenkracht, data-opslagmogelijkheden en een netwerk, maken we het voor bedrijven mogelijk baanbrekende applicaties te bouwen en de ontwikkeling van 5G een boost te geven.”