Winnaars Hendrik de Vriesstipendium 2018

GRONINGEN - Esmé van den Boom en Marthe van de Grift hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium 2018 voor respectievelijk Literatuur en Beeldende Kunst gewonnen.

Dit maakte cultuurwethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen zaterdag bekend tijdens het talentevent Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen).

Aanmoedigingsprijs

Het stipendium is een jaarlijkse terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. Beide winnaars krijgen 6000 euro, waarmee zij hun plannen kunnen realiseren. Aan het stipendium is tevens 1000 euro verbonden voor het aantrekken van een coach naar keuze.

Publieksprijs

Rosa Everts won de publieksprijs die voor het eerst werd uitgereikt. Bezoekers van Wildvang stemden hiervoor op hun favoriet. Everts kan het gewonnen geldbedrag gebruiken voor de ontwikkeling van haar carrière.

Juryoordeel

In de categorie Literatuur waren Esmé van den Boom en Jelte Hommes talenten genomineerd (uit 6 inzendingen), in de categorie Beeldende Kunst Rosa Everts, Marthe van de Grift en Wim Warrink (uit 22 inzendingen).

Andrea Möller (voorzitter), Barend van Heusden, Mathijs Sanders en Aimée Terburg vormen de kernjury, Fleur van der Bij en Adri Schokker waren aanvullende juryleden - adviseerde burgemeester en wethouders Esmé van den Boom en Marthe van de Grift tot winnaar te benoemen.

Eerder werk van alle genomineerden is tot en met 12 januari 2019 te zien in een tentoonstelling in het CBK. Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.