Synagoge Groningen krijgt schilderij cadeau van Richard ter Borg

GRONINGEN - De Groninger kunsthandelaar Richard ter Borg heeft Synagoge Groningen het schilderij ‘Jeruzalem’ van Josina Knap geschonken.

Opvallend aan ‘Jeruzalem’ zijn de bijzondere perspectieven in het schilderij dat daardoor een kubistische inslag heeft. Personages, gebouwen en trappen boven in het beeld zijn groter dan je zou verwachten.

De torarol en de menora zijn qua perspectief en positie evenmin realistisch weergegeven, maar maken wel duidelijk dat Jeruzalem in de ogen van de schilderes het centrum is van de Joodse cultuur en religie.

Het werk lijkt licht uit te stralen door het gebruik van lichte kleuren zoals geel en oranje. Daardoor wordt een warme en zonbeschenen dag gesuggereerd die de gebouwen van Jeruzalem in een heldere gloed zet.

Josina Knap

Josina Anna Smeenk-Knap (Amsterdam, 1900-1991) was de dochter van kunstenaar Gerrit Willem Knap. Ze was werkzaam als schilder, tekenaar, textielkunstenaar en poppenmaakster met als onderwerpen portretten, figuurvoorstellingen, poppenstillevens en bloemen.

Knap, die ook werkte onder de namen Jos Knap, Josina Anna Knap, Josina Smeenk-Knap en Josina Smeenk, was lid van de vooraanstaande kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiea in Amsterdam. Toen zij nog bij haar ouders woonde was zij het buurmeisje van Piet Mondriaan.

Ze was getrouwd predikant Bernard Daniel Smeenk.

Te zien

Richard ter Borg schonk vorig jaar al het schilderij 'Jongen met keppel' aan Synagoge Groningen. Beide schilderijen, ‘Jeruzalem’ en ‘Jongen met keppel’, zijn gedurende de openingstijden te zien in Synagoge Groningen.