FC Groningen terug bij af

GRONINGEN - FC Groningen speelde een helft lang bedroevend tegen VVV en trok die lijn gaandeweg door tegen FC Emmen. De in extra tijd tot stand gekomen zege van de Drenten (1-2) was niet eens onverdiend.

Sommige supporters zagen FC Groningen na de goede resultaten van de laatste weken alweer stiekem meedoen in de strijd om de play-offs.

FC Emmen mocht geen probleem zijn. Maar de ploeg die zich in het bekertoernooi op eigen terrein liet verrassen door derdedivisionist ODIN is in de eredivisie voor elke club buiten Ajax en PSV een lastige tegenstander.

Dus zeker ook voor FC Groningen dat na vijftien wedstrijden immers net zoveel punten had verzameld als FC Emmen.

Aangepast

FC Groningen-trainer Danny Buijs bleek zijn opstelling te hebben aangepast aan die van zijn collega Dick Lukkien. De Groninger in Drentse dienst laat zijn elftal sinds enige tijd met drie centrale verdedigers spelen om de stortvloed aan tegengoals wat in te dammen.

De Groningers Keziah Veendorp en Nick Bakker vinden daardoor tegenwoordig Emmenaar Tim Siekman aan hun zijde.

De backs Stef Gronsveld (of Gersom Klok) en Caner Cavlan hebben bij balbezit een sterk aanvallende rol.

Door zijn verdedigende middenvelder Samir Memisevic een linie terug te halen gaf Buijs zijn elftal min of meer dezelfde compositie. De trainer hoopte daarmee de ruimtes voor Drentse diepgaande middenvelders als Glenn Bijl en Alexander Bannink in te perken. Die opzet slaagde en vooral doordat FC Groningen als team goed druk zette.

FC Emmen kwam er in de beginfase niet aan te pas. Maar zodra de Drenten ruimte en tijd kregen, kwamen ze meteen uit hun behoudende stellingen.

FC Groningen had voor rust het meeste balbezit, maar ook toen al kreeg de tegenpartij in de tegenstoot de beste (schiet)kansen en mogelijkheden. Cavlan (2x), Bijl en Bakker verzuimden daaruit te scoren.

Bij FC Groningen was eigenlijk alleen Mimoun Mahi dichtbij een doelpunt en zag een vrije trap van Tim Handwerker er gevaarlijk uit.

Emmen dominant

In de tweede helft bleek Emmen alle schroom van zich te hebben afgeworpen. Door enkele positiewisselingen kreeg de gastenploeg het strategisch zo belangrijke middenveld in handen.

De spelers van FC Groningen kregen geen druk meer op de tegenstander en keken een periode lijdzaam toe hoe Emmen de bal soepel van voet naar voet liet gaan.

Aan Drentse kant was er voor de man in balbezit altijd een medespeler aan wie hij de bal kwijt kon. De zwervende Anco Jansen, voor de rust nog vrijwel onzichtbaar, groeide uit tot de beste man van de tweede helft.

Machteloos

Het spel van FC Groningen stak daarbij schril af. Door het betere positiespel van de Drenten lukte het niet meer om de creatievelingen Ritsu Doan en Mimoun Mahi vaak genoeg aan de bal te krijgen.

Emmen profiteerde van de matige opbouwende kwaliteiten van de centrale verdedigers Mike te Wierik, Samir Memisevic en Jeffrey Chabot. De aanvallers van FC Groningen maakten het die drie extra moeilijk door weinig loopacties in te zetten.

Vaak werd de bal dan maar ingeleverd bij de enige speler die als echte middenvelder opereerde, Ludovit Reis. De jeugdspeler werd meteen onder druk gezet en kon vaak niet anders dan zijn vaak al snel vastgezette backs aanspelen.

Zombiespits

Aan Groningse kant schoot met name Mateo Cassierra tekort. De Colombiaan liep er na een nog vrij energiek begin weer eens bij als een zombie. Van de hem opgedragen loopacties in de diepte voerde hij er maar bitter weinig uit.

Na 67 minuten werd hij naar de kant gehaald. Hij bleek de bal slechts twaalf keer te hebben beroerd...

De vraag is zo langzamerhand gerechtvaardigd of beide partijen er niet beter aan doen om in de winterstop al een einde te maken aan de huurperiode van de vriendelijke Ajacied.