4,5 miljoen euro voor Gronings onderzoek

GRONINGEN - KWF Kankerbestrijding kent 4,5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in Groningen. Het gaat om onderzoeken die een nieuwe vorm van bestraling, protonentherapie, voor meer patiënten beschikbaar zullen maken. Bij protonentherapie worden patiënten bestraald met positief geladen deeltjes, die veel gerichter de tumor bereiken dan de huidige bestralingstechnieken. Daardoor ontstaat minder schade aan gezond weefsel en ervaart de patiënt dus minder bijwerkingen.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) opende in de zomer van 2018 de eerste protonenbestralingsfaciliteit van Nederland.

Hoewel de eerste patiënten inmiddels succesvol met protonen zijn bestraald, zal de behandeling de komende jaren nog verder worden geoptimaliseerd.

Een belangrijke aanzet daartoe is de toekenning van ruim 2,8 miljoen euro aan de onderzoeksgroep van professor Sytze Brandenburg van de Rijksuniversiteit Groningen. In dit project ontwikkelt hij technieken om beeldgestuurd te bestralen en de individuele bestralingsplanning te verbeteren.

De inzichten die dit project opleveren, dragen ook bij aan begrip van de interactie tussen protonentherapie met andere behandelingen, zoals chemo- en immunotherapie.

Professor Rob Coppes van het UMC Groningen ontvangt een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de effecten van protonenbestraling op verschillende biologische processen in het lichaam. Die kennis is van belang om deze nog jonge behandeling verder te verbeteren.

Coppes gaat in dit project met onderzoekers uit alle centra met protonentherapie in Nederland samenwerken. Hij richt zich in eerste instantie op patiënten met hersen- en hoofd-halskanker, omdat bij deze groep beschadiging van gezond weefsel grote effecten kan hebben.