Samantha: ‘De berichten bleven binnenkomen’

GRONINGEN - In het programma 'Je geld of mijn leven' riep de Groningse Samantha de kijker op om geld te doneren voor een stamceltransplantatie. Het bedrag is binnen!

Zaterdagochtend, 15 december. Samantha Jaeggi-Werther is aan het bijkomen van de drukke dagen die achter haar liggen. Het is namelijk nog maar kortgeleden dat het EO-programma 'Je geld of mijn leven' op tv verscheen. Vier mensen lieten in dit programma zien hoe zij in het dagelijks leven worstelen met hun aandoening én hoe ze daar met behulp van crowdfunding een oplossing voor willen vinden. In het geval van Samantha, die zeven jaar geleden te horen kreeg dat ze lijdt aan een agressieve vorm van MS, betekent het dat ze in het buitenland een stamceltransplantatie wil ondergaan. Dat zou de ziekte tot stilstand kunnen brengen.

Het benodigde bedrag, de € 90.000, is inmiddels binnen. Al tijdens de uitzending, die woensdag 12 december op tv was, regende het berichten. Samantha: ,,Wij keken met alle deelnemers naar de uitzending. Je hoorde alleen maar ‘pling, pling, pling’. Er werd voortdurend geld gestort. De telefoontjes, appjes en berichten bleven maar binnenkomen, ook in de dagen erna." Dat zou duren tot donderdagmiddag, half drie: toen werd bekend dat Samantha's bedrag voor de crowdfundingsactie was binnengehaald was. ,,Ik had net een interview op RTV Noord gegeven en had eindelijk een beetje voor mijn werk kunnen doen - 'laat ik me toch eens nuttig maken, had ik me voorgenomen' - toen er iemand mijn kantoor kwam binnenrennen. Tegelijkertijd kreeg ik ook telefoon van mijn moeder. ‘Het bedrag is binnen!', schreeuwde zij enthousiast."

Binnen 20 uur

Samantha is er dolblij mee. ,,Het is heel mooi dat dit bedrag binnen 20 uur bijeengesprokkeld is. Ik ben echt heel blij”, zegt ze. Ze kan de stamcelbehandeling dan ook als geen ander gebruiken. MS is een ziekte die de zenuwen rond de hersenen en het ruggenmerg aantast. Doordat Samantha een agressieve vorm ervan heeft, werd ze vorig jaar rolstoelafhankelijk. In het tv-programma toont ze de kijkers bovendien het aantal pillen dat ze dagelijks moet slikken om spasme te verminderen en de pijn eronder te houden. Het is een hele doos vol. Maar vanaf het eerste moment dat ze de diagnose krijgt, gaat Samantha dapper door. ,,Toen ik te horen kreeg dat ik het had, dacht ik bij mezelf: dus, MS. En nu? Ik las de verhalen van anderen. Je denkt bij jezelf: dié zijn er pas erg aan toe. Terwijl het op die momenten met mezelf ook niet goed ging. Maar ik denk altijd: het kan nog erger. Natuurlijk huil ik er nog wel eens om en vind ik het lastig om het te accepteren, maar ik ben heel positief ingesteld. Ik zie altijd de mooie kanten van het leven."

Jimmy bleef

Steun vindt Samantha bij vrienden, familie en haar gezin. ,,Ik ben mijn man tegengekomen op het werk, zo rond mijn 22e. Ik heb hem heel, heel vaak gezegd: 'Weet waar je aan begint’. Ik wilde dat hij zich realiseerde dat het van de een op de andere dag de andere kant op kon gaan met mijn ziekte.” Maar Jimmy bleef. Drie jaar geleden kregen Samantha en hij een zoon. ,,Mijn moeder zei me ooit: je bent net een leeuwin, hoe je voor je zoon zorgt. Want voor hem zou ik alles doen, al moet het kruipend."

Met de stamceltransplantatie hoopt Samantha de klachten van de MS tot stilstand te kunnen brengen. Of dat in Zweden zal gebeuren, zoals in eerste instantie het plan was, is nog even de vraag. ,,Ik ben aan het onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Er zijn ook andere landen waar ik heen kan gaan, dat is iets waar ik nu veel over moet gaan lezen. In ieder geval is het bedrag nu binnen. En mocht ik er na de behandelingen nog wat van over houden, dan gaat dat zeker naar iemand anders met MS."