Ron Jans ‘Ongeschikt’ | Buitenspel

Hij leek meer dan voldoende kwaliteiten te hebben voor de functie van technisch manager bij FC Groningen.

Ron Jans heeft affiniteit met de club en weet als oud-speler en –trainer welk voetbal het Groningse publiek het liefst ziet. Hij is bovendien intelligent, humorvol en sociaal vaardig. Zijn, gezien zijn karakter, waarschijnlijk minder sterke punten - het onderhandelen met al dan niet louche makelaars en inhalige zaakwaarnemers - zou algemeen directeur Hans Nijland ruimschoots moeten kunnen compenseren.

Toch bleek de functie niet bij hem te passen. Allerminst zelfs. Jans raakte in meer conflictsituaties verzeild dan hem lief was, stelde een te onervaren selectie samen en trok meerdere spelers aan bij wie op voorhand grote vraagtekens geplaatst konden worden. Maar dat alles deed hij veelal in samenspraak met anderen. Het is dus onterecht om al datgene wat in het personeelsbeleid, het aan- en verkoopbeleid, of in de resultaten van het eerste elftal misging Jans in de schoenen te schuiven.

Wat hem verreweg het meest ongeschikt maakte voor de managementfunctie is dat hij zich er niet gelukkig in voelt. Zijn aanvankelijke twijfels zijn alleen maar gegroeid.

Het vertrek van Nijland en Jans – en mogelijk ook dat van commercieel directeur Robbert Klaver – biedt de Raad van Commissarissen de gelegenheid om de samenstelling van directie en management te herzien. Het blijft merkwaardig dat in de dagelijkse leiding een directeur voetbalzaken ontbreekt.

Een dergelijke functionaris zou samen met een algemeen directeur en een directeur Topsport & Innovatie (Gerard Kemkers?) richting moeten geven aan een vooruitstrevende club die hoort bij een City of Talent zoals Groningen dat is.