Hip en healthy in Oude Kijk

GRONINGEN - De Oude Kijk in ‘t Jatstraat was tot voor kort een straat waar het een beetje behelpen was. Dat kwam natuurlijk voor een deel door de prosituees die in aanpalende straten richting de brug baadden in het rode licht. Dat trok allemaal verslaafd en dealend gespuis aan die van het A-Kwartier een bij tijden nare plek maakten. Maar de peeskamers in de Hoekstraat en de Muurstraat werden in 2016 gesloten en langzaam maar zeker onderging de Oude Kijk een transformatie die z’n weerga niet kent.

Na de peeskamers sloot Turky Chicken (waar altijd een een druipend shoarmaschaap aan een spit draaide) de deuren, zochten junks en dealers hun heil in het rosse licht van de Nieuwstad en opende de ene na de andere hippe eettent de deuren. In de verste verte geen in het vet badend schaap te bekennen.

Het begon rond het Harmonieplein, waar dagelijks duizenden studenten de straat oversteken van en naar de Letterenfaculteit en de UB. Die lusten wel een bakje koffie en moeten ook lunchen. De kippensoep met gevulde koek in de kantine gaat snel vervelen. Jarenlang had Il Gusto hier het monopoly. Ruimbelegde broodjes, populair bij de studenten. Maar koffiezaak PS opende een filiaal. En lunchrooms Bij Britta en Feel Good (fruit & juice) betrokken 2015 aanpalende panden. Dag in dag uit zitten de lunchrooms bomvol studentes die, als je zo een blik op de tafeltjes werpt, een voorkeur hebben voor heet water met verse munt. Gember schijnt het tegenwoordig ook helemaal te zijn.

Verderop, richting de brug, opende koffiespecialist Black en Bloom de deuren. Steevast een krijtbord met een snedige spreuk op de stoep, meerdere keren onderscheiden door het barristawezen, altijd vol. Koffiedrinken is hip, koffiezetten gouden handel. Een tijdje leek daarmee de renaissance van de Oude Kijk tot stoppen gebracht. Totdat een paar deuren verderop FLFL openging. Verse, lekker pittige falafel maken ze er voor je klaar. Jesse Huisman heeft zich hier, samen met Daan Jochemsen gevestigd nadat hij in Israël twee restaurant runde. ,,Deze straat is leuk. Weinig auto’s, veel studenten, ook internationaal.” Ook deze tent lijkt z’n draai te hebben gevonden, er zit altijd wel iemand op een van de hoge krukken voor het raam die zijn tanden in de falafel zet. Huisman: We zitten hier nu sinds maart en sindsdien zijn er nog een paar eettenten bijgekomen.”

Als je de straat schuin oversteekt, kom je in de witte wereld van Ra. Een op Deense leest geschoeide ecologische saladebar. De Duitse student Tristan maakt hier de salades waarvan de klant zelf de voorgesneden ingrediënten kan aanwijzen. Voortreffelijk dressings hebben ze bij Ra. Hij heeft de saladebar samen met een vriend opgezet. Daarnaast studeert hij ook bedrijfskunde. ,,Maar ik leer hier meer dan op de universiteit.”

De jonge doelgroep heeft het beste met zichzelf en de wereld voor: dus het eten is gezond en bij voorkeur biologisch en ecologisch verantwoord. Verder is het fijn als de aarde niet al te zeer wordt uitgebuit bij het telen en verwerken van het voedsel. O ja, fair trade: ook belangrijk. Je ziet het in al deze zaken terug: het eten is gezond en bij Ra heet het sapje Lemonaid. Inderdaad: dit merk steunt sociale projecten in de teeltgebieden.

Richting de brug is aan de ene kant nog de strak vormgegeven ++ (zeg: plusplus) en aan de andere kant de in bruintinten koffiebar Tucano (denk: Toekan, maar dan zonder Van der Valk). In het hoekpand waar vroeger Turky Chicken zat, zit nu Lust. Een concept van kunstenaar en designer David de Haas.Met flex-werkplekken voor studenten, met verse koffie, met salades, shakes en smoothies en... vegetarische bitterballen. Kun je toch nog een beetje een vette bek halen in de Oude Kijk.