De laatste nootjes...

GRONINGEN - Voor Annemiek Bulthuis, Miranda Babtist en de andere collega’s van de Pepernotenfabriek in de Brugstraat zit het pepernotenseizoen er bijna op. De dagen voor kerst verkopen ze de aller- allerlaatste pepernoten uit in kleine zakjes.

Het was weer een geweldig pepernotenseizoen, vertelt Annemiek Bulthuis. Begin september opende de pop-upwinkel, voor de tweede keer in de Brugstraat. Miljoenen pepernoten zijn er verkocht. In allerlei smaken: ,,We hadden dit jaar weer wat nieuwe smaken. Gin-tonic, cheesecake-lemon.” Bij de Pepernotenfabriek is het vanaf september tot en met vandaag druk-druk-druk.De pepernoot hoort bij het Sinterklaasfeest als gin bij tonic, maar ver voor Sinterklaas en tot tegen de kerst, vinden de kruidige nootjes gretig aftrek.

De Pepernotenfabriek is een initiatief van Van Delft. Van oorsprong een koekfabriek, tegenwoordig ook leverancier van heel veel pepernoten. Ongeveer 70 procent van de pepernoten die in Nederland te koop zijn, komen bij Van Delft vandaan. Een paar jaar geleden begonnen ze in de grote steden met De Pepernotenfabriek. Pepernoten zijn een overblijfsel uit de koloniale tijd. Nederland importeerde gember, kruidnagelen en kaneel uit het Verre Oosten. Daarvan werden vervolgens de pepernoten gemaakt.

Het was het vierde jaar dat de Pepernotenfabriek in Groningen pepernoten verkocht. Vorige jaren in de Folkingestraat, dit jaar voor de tweede keer in de Brugstraat. In een ruim, het pand aan de Folkingestraat werd te klein. Waar de Pepernotenfabriek volgend jaar komt, is nog een verrassing. ,,In elk geval niet hier”, zegt Annemiek Bulthuis, ,,dit pand is verhuurd aan Subway.”