Martin Horneman gaat voor hoofdprijs in lijstenmakerswedstrijd Art-Frame

GRONINGEN - Ieder jaar organiseert branchevereniging Art-Frame een internationale lijstenmakerswedstrijd. Een hoogtepunt voor de deelnemende lijstenmakers, die hun vakmanschap en hun creativiteit inzetten om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Deze laatste weken voor de kerst beoordeelt een deskundige vakjury de inzendingen en bepaalt wie in de prijzen valt.

Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs te vergeven. Vanaf 15 december kan het publiek een stem uitbrengen op hun favoriete inzending via de website van Art-Frame:

www.art-frame.nl/inlijstwedstrijd.

Wie van vakjury en publiek samen de hoogste waardering krijgt, mag zich een jaar lang ‘Lijstenmaker van het jaar noemen’.

Zoals ieder jaar, worden er twee opdrachten uitgevoerd. Een verplichte opdracht, waarbij dit jaar gekozen werd voor vier mooie, originele zeefdrukjes, beschikbaar gesteld door Galerie Bax uit Sneek. En een vrije opdracht in 3D met dit jaar als thema ‘speelgoed’.

Martin Horneman heeft voor beide opdrachten een fraaie inzending gemaakt. De vakjury beoordeelt alle inzendingen op meer dan 15 punten. Het gaat de deelnemers dan ook niet alleen om de eer, maar ook om beoordeeld te worden op hun vakmanschap en inventiviteit. Voor het publiek is de wedstrijd een mooie kans om te zien wat er allemaal mogelijk is met (3D)inlijstingen.

„Ik heb weer het uiterste uit mijzelf gehaald als lijstenmaker. De leukste opdracht vond ik de vrije opdracht waarbij we speelgoed moesten inlijsten. Ik heb gekozen voor Captain America, omdat ik fan ben van Marvel films.”

Op 21 januari 2019 vindt de bekendmaking van de prijswinnaars plaats tijdens een feestelijke nieuwjaarsreceptie in kasteel de Haar te Haarzuilens. Dan zal ook bekend worden wie zich ‘Lijstenmaker van het jaar 2019’ mag noemen.

[Ambacht onder de aandacht brengen

De wedstrijd is door de branchevereniging in het leven geroepen om het ambacht van lijstenmaker onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Om dat kracht bij te zetten, wordt er veel ruchtbaarheid aan de wedstrijd gegeven in de media en is ook de pers uitgenodigd bij de bekendmaking. Er zijn mooie prijzen te verdienen, maar de waardering door vakgenoten en publiek, de erkenning van iemands vakmanschap, geeft de prijzen nog meer glans.

Jong bloed broodnodig

Het vak van lijstenmaker heeft jong bloed nodig. Een deel van de lijstenmakers is of gaat binnenkort met pensioen en vaak is er geen opvolging. Het is dus ook voor de branchevereniging een taak om dit mooie ambacht bij meer mensen onder de aandacht te brengen. Er is nu bijvoorbeeld een opleiding gestart in Soest voor herintreders en in samenwerking met het MBO is er een nieuwe module ontwikkeld voor het MBO. Voor dit jaar zijn er al dertig aanmeldingen, dus er is zeker sprake van groei. Daarnaast ondersteunt de branchevereniging de leden actief in deskundigheidsbevordering met in eigen huis ontwikkelde cursussen en opleidingen. Kroon op het werk is certificering tot Guild Commended Framer, een internationaal erkend certificaat. Met dit certificaat mag de lijstenmaker zich ‘gecertificeerd lijstenmaker’ noemen.