Waar haal je een goede oliebol in Groningen?

GRONINGEN - Je moet er van houden, maar er gaat natuurlijk, eigenlijk, weinig boven het bakken van de je eigen oliebollen voor oud en nieuw. Maar ja, het deeg moet heel lang rijzen en waar haal je gist vandaan tegenwoordig? Kant en klaar uit een pakje kan natuurlijk ook, maar dan zit je als je pech hebt tot half januari in de baklucht. Nee, doe jezelf een lol, trek je jas aan en zoek een oliebollenbakker die zijn vak verstaat. Er zijn er zat in Groningen. Waar? We maken een rondje.

Bij oliebollenkraam Kooistra houden broer en zus Peter en Bernadet wel van een experiment. Ze hebben pindakaasbollen. Je moet er maar opkomen. Gewaagd, maar wel lekker en een keer wat anders. Ook voor Peter en Bernadet trouwens. Waar ze ook dol op zijn, is chocolade. Dat ligt dan ook volop uitgestald in de vitrine. Maar we dwalen nu al af. We kwamen voor de oliebollen.

Aan het lijf van Antoon Meijer geen polonaise. Hij staat al sinds mensenheugenis op de Ossenmarkt. Hij is al dik in de zestig en begon op zijn 20-ste met het edele oliebollenbakkersvak. Kortom, hij weet wel hoe je een oliebol maakt. Zijn specialiteit is de ouderwetse appelflap. Je weet wel, mierzoet en warm van buiten en lekker fris en een tikje zuur van binnen.

In Paddepoel is de kraam op de Zonnelaan, voor de deur van het winkelcentrum een begrip. Er zijn mensen die voordat ze in de decembermaand op vakantie gaan eerst even langs de kraam van Hans Akkerman gaan en dan de boel op het vakantieadres opwarmen. Van heinde en verre komen de smulpapen. Akkerman staat hier dan ook al een jaar of dertig. Je kunt in zijn geval wel spreken van een bescheiden imperium: ook in Selwerd en Vinkhuizen drijft hij kramen.

Voor het UMCG kun je ook terecht voor de betere bol. De kraam Guikema Riddering wordt gerund door twee jonge honden die beiden uit een oliebollendynastie stammen. Opa Guikema bakte oliebollen en vader Riddering drijft een nering in Haren. In deze kersverse parel binnen de gemeente Groningen kregen we ongevraagd een beste zak in handen gedrukt. Nou, eerlijk is eerlijk, een traktatie. Lekker smeuïg, maar niet te vet.

Op de Grote Markt is de kraam van Wiltjer Fogerty natuurlijk een lichtend baken in de donkere decembermaand. Altijd vrolijk vullen Mariëlle Smook en Francis Wiltjer hier de zakken, discreet terzijde gestaan door senior die vanboven zijn indrukwekkende snor de zaken in de gaten houdt. Hier staan de rijen op oudejaarsdag altijd tot aan het stadhuis. Dat zegt genoeg.

Zelf oliebollen bakken?

Zin om zelf eens een oliebol te bakken? Loffelijk streven! We vonden een recept van Heel Holland Bakt. Zet de frituurpan aan op 190°C. Het frituurvet kan bestaan uit olie, half olie en half frituurvet of geklaarde roomboter. Doe 1000 gram bloem in een kom. Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur tot 36°C. Brokkel de verse gist in een kom en voeg een beetje warme melk toe. Los het gist hierin op.

Doe de overige melk, citroenrasp en het zout bij de bloem, giet het gistmengsel er bij en meng tot een slap deeg. Laat dit deeg onder een vochtige doek tot de dubbele hoeveelheid rijzen (temperatuur van ongeveer 28°C). Maak ondertussen een soezenbeslag: doe 2 dl water en 100 gram boter in een pannetje en laat het geheel al roerend aan de kook komen.

Voeg er dan onder krachtig roeren 100 gram gezeefde bloem aan toe, blijf roeren tot het bloemmengsel gebonden is. Blijf roeren tot de massa als een bal van de bodem loslaat en op de bodem van de pan een wit vlies vormt. Doe het beslag in een andere kom. Laat het iets afkoelen en meng er zorgvuldig een ei door totdat het volledig is opgenomen. Voeg daarna pas het volgende ei toe en ga zo door tot alle eieren op zijn.

Roer het soezenbeslag door het gerezen beslag en voeg tot slot de vruchten toe. Laat dit geheel opnieuw rijzen. Gebruik een lepel of ijsknijper om het beslag in bolletjes in het frituurvet te scheppen. Bak de oliebollen in 5-8 minuten goudbruin. Laat de oliebollen afkoelen en bestuif met poedersuiker.