Lezing restauratie-experts in Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN - Richard Meulenbeek en Yvonne Nijlunsing geven zondag 13 januari een duo-lezing in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen.

Deze voordracht gaat over het restaureren van antiek meubilair en over de verschillende afwerktechnieken van oude (houten) tafels en stoelen.

De duo-lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’.

In de leer bij Hero Muller

Richard Meulenbeek (1950) en Yvonne Nijlunsing (1954) zijn beiden in de leer geweest bij de bekende houtrestaurator Hero Muller. Meulenbeek werkte jarenlang als timmerman, Nijlunsing heeft een achtergrond in de scheepsreparatie.

Van Muller hebben ze allerlei restauratietechnieken geleerd, waaronder het ‘politoeren’. Dit is het aanbrengen van een speciale lak op hout waardoor een dunne, glanzende laag ontstaat en waardoor het hout meer diepte krijgt.

Later hebben ze, onafhankelijk van elkaar, cursussen op restauratiegebied gevolgd bij het Centraal Laboratorium, een instituut dat inmiddels is opgegaan in de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Meulenbeek en Nijlunsing zijn ook gespecialiseerd in houtdeterminatie.

Sinds het overlijden van Hero Muller, in 1994, werken de twee als zelfstandig restaurator. Geregeld voeren ze ook samen projecten uit, bijvoorbeeld bij de restauratie van kerkinterieurs.

Bezoekers van de lezing mogen vragen stellen over het onderhoud van antieke meubelen. Meulenbeek en Nijlunsing zijn experts op dit gebied.

Aanmelden

De duo-lezing op 13 januari is de derde in een serie lezingen die in het kader van de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ is georganiseerd door Stichting Huizinga Meubel Nederland.

Na afloop van de lezing wordt een rondleiding gegeven door de expositie 'Made in stad - Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga'. De lezing begint om 13.30 uur. Deelname kost € 7,50 (museumkaarthouders: € 2). Aanmelden (tot 7 januari): info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl.