Cursus ‘Kennismaken met het Hebreeuws’ in Synagoge Groningen

GRONINGEN - Synagoge Groningen start donderdag 10 januari met de cursus ‘Kennismaken met het Hebreeuws’.

In deze cursus komen verschillende aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde. Ook bijzondere tradities in de Joodse cultuur worden besproken. De cursus wordt gegeven door de vaste docent Chris van Wierst.

Stichting Folkingestraat Synagoge spreekt van een laagdrempelige cursus. Voorkennis is geen vereiste.

Eeuwenoud maar nog steeds in gebruik

Anders dan het Latijn en het oud-Grieks is het Hebreeuws een eeuwenoude taal die nog steeds wordt gesproken. Het is de taal van de Bijbel én de taal van het hedendaagse Israël.

Ook het Nederlands is door het Hebreeuws beïnvloed. Woorden als mazzel, tof en smeris stammen uit het Hebreeuws. In de cursus leren de deelnemers wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden waren.

Bijzondere tradities

Verder passeren bijzondere tradities van het chassidische en mystieke jodendom de revue. De Joodse geschiedenis wordt gekenmerkt door een verhalencultuur die vele onverwachte aspecten kent.

Waarom dragen sommige joden pijes (haarlokken) en laten zij hun baard staan ?

Letters lezen en schrijven

De cursus begint met het leren lezen en schrijven van de letters. Om het de cursisten daarbij gemakkelijker te maken, ontvangen ze een speciale kalligrafeer-pen.

In de loop van de cursus worden tips gegeven om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren.

Cursusdata

De cursus wordt gegeven in het Rabbinaatshuis in Groningen. De cursusdata zijn 10, 17, 24 en 31 januari, en 7 en 14 februari. De bijeenkomsten duren steeds van 19.00 tot 21.00 uur.

Meer informatie (bijvoorbeeld over de kosten)/ aanmelden: info@synagogegroningen.nl.