Workshop onderzoek naar Joodse roots

GRONINGEN - -Voor iedereen die van Joodse afkomst is, of vermoedt dat te zijn, is op 3 februari in Synagoge Groningen een lezing en workshop over stamboom- en familieonderzoek.

Vanaf 14.00 uur (zaal open vanaf 13.00 uur) wordt in de Synagoge aan de Folkingestraat 60 een middag georganiseerd i.s.m. de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG). De Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie is gespecialiseerd in onderzoek naar de stambomen van Joodse families. Ze vierde in 2017 haar 30-jarig bestaan in de Uilenburgersjoel te Amsterdam. Door de jaren heen is door haar actieve leden veel expertise ontwikkeld die beschikbaar is voor onderzoekers, Jood en niet-Jood. Tevens brengt de Kring leden met elkaar in contact voor het uitwisselen van gegevens.

Ook voor degenen die in het algemeen belangstelling hebben voor stamboomonderzoek is de bijeenkomst interessant. Voorzitter Jeroen Sprenger van de NKvJG leidt de middag in met uitleg over de praktijk van genealogisch onderzoek. Daarna zal het thema worden toegespitst op Noord Nederland en de provincie Groningen. Zo zal historica en schrijfster Els Boon, specialiste op het gebied van Joodse families in de provincie Groningen, aan de hand van verhalen en anekdotes kleur geven aan Gronings-Joodse namen en jaartallen. Na een korte pauze verzorgt Winnie van Hasselt een workshop. Zij is onderzoekster van Joodse stambomen in Noord-Nederland. Er is een beperkt aantal plaatsen voor deze workshop. Aanmelden kan via: penningmeester@nljewgen.org

Deelnemers wordt aangeraden een laptop mee te nemen zodat ze daarin tijdens de bijeenkomst relevante gegevens kunnen opzoeken en opslaan. Het team van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie staat klaar om vragen te beantwoorden en te helpen met het opbouwen van een stamboom. De entree voor deze middag is €5,00, voor leden van NKJG en donateurs van SFS is de entree gratis.

Informatie over de middag in de synagoge: info@synagogegroningen.nl

Informatie over de Ned. Kring voor Joodse Genealogie: info@nljewgen.nl

NkvJG

De Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie organiseert vier maal per jaar lezingen over de geschiedenis van Joden in Nederland en over technische aspecten van Joods-genealogisch onderzoek. Het periodiek Misjpoge komt vier maal per jaar uit en staat vol verhalen over genealogische onderwerpen, boekbesprekingen en tips voor onderzoek. Het lidmaatschap van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie kost €35,00 per jaar. Deelnemers aan de workshop in Groningen krijgen €5,00 korting op het lidmaatschap voor 2019. Mail naar penningmeester@nljewgen.org.